De boer op

Column FeelingGoods-15-5-2018

Er zat wéér niets voor me bij. Dat hoeft ook niet, want ik heb al een man, maar ik kan het niet laten. Verder dan de eerste uitzending kom ik sinds het derde seizoen niet meer en dit is het tiende seizoen. Moet ik nog vermelden waar het over gaat? Kan me niet voorstellen.

Enfin. We hebben het weer gehad, de lancering van tien zoekende boeren. En ik kan het niet laten om in ieder geval even met ze kennis te maken, al die hunkerende harten. Beetje stoer doen ze graag, maar de meesten zijn onzeker, aarzelend en soms verdrietig. Zodra er een boer een traan plengt, huil ik mee. Na die eerste kennismaking laat ik ze weer los, want verzadigd voor de rest van het seizoen.

Nu moet ik er niet aan denken dat er ooit een boer op de buis verschijnt waar ik wel gehypnotiseerd en met trillend hart naar kijk. Geen zin in een relatiecrisis. Maar het leven van een boer staat zo haaks op het mijne, dat ik die kans uitsluit. Sommige werelden laten zich niet verenigen. Dus het lijkt me logisch dat ik niet verder kom dan oprechte human interest vermengd met huiver van al het gruwel waarmee het boerenleven mij confronteert: bruine drab die met een spuit van vloeren dan wel muren gespoten wordt, klodders speeksel, bloederige bevallingsdraden, schuimende urine. Alles wat veel dieren bij elkaar produceren is meer dan ik kan verwerken. En dan ruik ik het nog niet eens. Toch houd ik erg van dieren. Het één sluit het ander niet uit. Volgens mij hoef ik niet per se immuun te zijn voor bovengenoemde opsomming om van dieren te houden. Of, om het lijntje door te trekken: Als ik zeg dat ik van Thijs hou, is er niemand die van me verwacht dat ik ook zijn scheetjes omarm. Ik bedoel maar. Daarom koester ik mijn distantie van onwelriekende zaken. Ieder zijn ding.

Helaas vernam ik zojuist op het journaal dat het heel slecht gaat met de insectenwereld, mogelijk ten gevolge van de intensieve landbouw. Bij een biologische boer stak ik altijd al mijn duim op, dat gaan er nu twee worden (duimen). Ik kies zelf zo veel mogelijk voor biologische producten en dat terwijl er genoeg insecten zijn waar ik hard voor wegren. Ja, het is een dilemma! En het is lastig om alles 100% goed te doen, dat lukt me niet, sterker nog, daar word ik soms niet goed van, maar op mijn manier draag ik mijn steentje bij. Daarom ben ik ook zo blij met de verzorgingslijn van FeelingGoods waarbij de ingrediënten gewonnen worden uit biologische planten en kruiden en vrij zijn van chemische toevoegingen. Goed voor de insecten. Goed voor mij. Elke onderneming die zich inzet voor het behoud van het goede, of voorkomen van erger, juich ik toe.

Thijs stelde voor om samen te gaan kamperen dit jaar. Bij de boer. Hij weet toch dat ik nee zeg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *