Verzorgingsroutine van je lippen

Hebben jouw lippen al een plekje in je verzorgingsroutine? En dan bedoelen we meer dan af en toe wat lippenbalsem opsmeren. De verzorging van de lippen is namelijk bij veel vrouwen vaak (nog) geen vast onderdeel van de verzorgingsroutine. Wat de lippen wel verdienen, aangezien een goede verzorging je lippen mooi, zacht en gehydrateerd houdt. Maar wat kun je dan nog meer doen, naast het gebruiken van een goede lippenbalsem? Daar kom je aan het eind van deze blog achter, dus lees gauw verder!

De huid van je lippen

Lippen zijn een speciaal onderdeel van je lichaam. De huid van je lippen is dunner en kwetsbaarder dan de rest van je huid, waardoor ze extra gevoelig zijn voor (schadelijke) invloeden van buitenaf. Daarbij hebben je lippen weinig tot geen zweet- en talgklieren die je lippen vochtig en gehydrateerd kunnen houden wanneer dat nodig is. Het enige vocht in de huid van je lippen komt uit de kleine bloedvaatjes die door de lippen stromen. Doordat de huid op je lippen zo dun is, zijn de bloedvaatjes extra goed zichtbaar, waardoor je lippen rood van kleur zijn. Dat de bloedvaatjes bijna het enige vocht in je lippen is, verklaart ook waarom je in de winter vaker last hebt van droge lippen. Bij koud en droog weer knijpen de vaatjes dicht, waardoor de bloedvaatjes nauwelijks vocht afgeven aan het weefsel. Het ontbreken van zweet- en talgklieren betekent ook dat je lippen niet over een natuurlijke beschermlaag beschikken, terwijl die beschermlaag hard nodig is om je lippen tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Wat je lippen nog kwetsbaarder maakt, is dat je lippen weinig melanine bevatten. Dit is een stof die uv-stralingen filtert en daarmee je huid beschermt tegen de zon. Kortom, deze tekortkomingen geven aan dat je lippen enorm kwetsbaar zijn en de zorg verdienen die ze nodig hebben. Tijd voor actie dus!

Weg met velletjes

Om je lippen weer mooi en volumineus te maken, begin je met je lippen zachtjes te scrubben. Met de nadruk op zachtjes! Dit kan bijvoorbeeld door een beetje suiker met honing te mengen en dit over de lippen te wrijven. Je kunt ook met een oude tandenborstel de losse velletjes heel zachtjes van je lippen afschuren. Lik vooral niet aan je lippen, want speeksel zorgt er juist voor dat je lippen uitdrogen. Breng vervolgens een beetje kokosolie of vitamine E-olie (stimuleert het herstel van de huid) aan op je huid en masseer de huid rondom je lippen. Door te scrubben en te masseren verwijder je loszittende velletjes en bevorder je de bloedsomloop, waardoor je de aanmaak van collageen (dat zorgt voor stevigheid van je huid) stimuleert. Dit lipritueel kun je zowel toepassen voor het slapengaan als voor het opbrengen van je lipmake-up. Als je klaar bent, zijn je lippen weer helemaal glad en kun je ze verzorgen met een verzorgende lippenbalsem. Voordat je je lippen insmeert is het goed om het volgende over lippenbalsems te weten.

Dit moet je weten over lippenbalsem

Uit een test van een Belgische consumentenorganisatie bleek dat er in verschillende merken lippenbalsem minerale oliën worden gebruikt die twee bepaalde koolwaterstoffen bevatten: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). In huidverzorgingsproducten zouden MOSH en MOAH’s veilig te zijn, maar in lippenbalsems kunnen ze mogelijk kankerverwekkend zijn omdat consumenten ze kunnen inslikken. MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel van het lichaam en zo gezwellen (goed- en kwaadaardig) in de lever, milt of lymfeklieren veroorzaken. En de hoeveelheid lippenbalsem die we binnenkrijgen, kan behoorlijk oplopen. Zo krijgen regelmatige gebruikers ongeveer 20 gram lippenstift/-balsem per jaar binnen, terwijl een gemiddelde lippenbalsem bestaat uit 4,5 gram. Dat is heel wat!

Om welke lippenbalsems gaat het?

Slechts 15 van de 21 lippenbalsems die getest zijn door de Belgische en Duitse consumentenorganisaties bevatten deze schadelijke ingrediënten, waaronder Labello, Eucerin, Bebe, Blistex, The Body Shop, Yves Rocher, Vichy en Vaseline. Heel bekende merken, die jij wellicht nu (nog) gebruikt. Via de koopwijzers van beide consumentenorganisaties kun je precies zien welke lippenbalsems slecht uit de test zijn gekomen en welke zes lippenbalsems de test wel hebben gehaald. Mocht je de ingrediëntenlijst willen checken van de lippenbalsem die je al gebruikt kijk dan naar minerale oliën die te herkennen zijn op de ingrediëntenlijst onder deze namen:

  • Cera microcristallina
  • Ceresin
  • (Hydrogenated) Microcrystalline wax
  • (Hydrogenated) Polyisobutene
  • Mineral oil
  • Ozokerite
  • Paraffinum (liquidum)
  • Petrolatum
  • Polyethylene
  • Polybutene

Wie niet de ingrediëntenlijst wil doorpluizen, kan ook letten op het BDIH- of Eco Control-logo voor natuurlijke cosmetica. Balsems met dit logo zijn vrijwel altijd vrij van de genoemde minerale oliën.

Veilig smeren met een verzorgende, natuurlijke lippenbalsem

Gelukkig zijn er ook lippenbalsems die je zonder risico kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld de lippenbalsem van Feeling Goods. Deze natuurlijke lippenbalsem met ingrediënten als aloë vera, sinaasappelolie en druivenmost zorgt ervoor dat je lippen zacht, gevoed en gehydrateerd blijven. Zo heeft aloë vera een hydraterende en kalmerende werking, de sinaasappelolie een stimulerende en revitaliserende werking en de druivenmost heeft een ontstekingsremmende werking. Deze natuurlijke ingrediënten zorgen voor een langdurige verzorging van de lippen en een continue bescherming tegen uitdrogen. Zeg maar yes tegen dit nieuwe ritueel voor lippen om te zoenen!

Bronnen

De wetenschap achter mooie lippen (deel 2) – De aantrekkingskracht van lippenrood
Gevaarlijke stoffen in lippenbalsems
De strijd tegen droge lippen
Lippen­pflege: Kritische Stoffe in jedem zweiten Stift