• Gratis verzending vanaf een bestelling van € 55,-
  • Natuurlijke en biologische ingrediënten
  • Dierproefvrij, fairtrade, duurzaam
  • Met respect voor mens, dier en milieu
Natuurlijke shampoo
Feeling Goods / Natuurlijke shampoo

Natuurlijke shampoo voor je haar

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste shampoo?

Voor een mooie bos haar wil je de juiste werking én verzorging. De veelbelovende teksten op een shampoofles zijn lang niet altijd zo betrouwbaar als je denkt. Doet jouw shampoo eigenlijk wel wat je denkt dat het doet? Wij zochten het uit voor je uit, zodat jezelf kunt bepalen of die shampoo die je al jaren gebruikt of waar je naar op zoek bent wel écht aan jouw wensen voldoet. Lees en oordeel zelf.

Conserveermiddelen

De meeste mensen kunnen zonder problemen verschillende soorten shampoos gebruiken. Moderne samenstellingen van de shampoos zijn speciaal ontworpen om toegankelijk en tolerant te zijn voor consumenten. Toch blijft er ook een groep over bij wie wel huidproblemen voorkomen, zoals eczeem. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn conserveermiddelen. Vloeibare producten kunnen door bacteriën en schimmels snel bederven. Om cosmetische producten goed te kunnen bewaren, worden er daarom verschillende conserveermiddelen (bewaarmiddelen) aan toegevoegd, bijvoorbeeld parabenen.

Parabenen

Parabenen worden in meer dan 90% van alle cosmetische producten toegepast en wordt al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt. Het gebruik  leidt tot relatief weinig overgevoeligheidsreactie ten opzichte van andere conserveermiddelen, zoals formaldehyde, isothiazolinonen en methyldibromoglutaronitril, die erg agressief kunnen zijn voor de huid. De reactie van de huid op parabenen schijnt net zo waarschijnlijk te zijn als de reactie op natuurlijke bewaarstoffen, zoals rozemarijnextract of tea tree oil in shampoo. Toch zit er een maar aan deze stelling, want de reactie van de huid hangt af van de hoeveelheid parabenen die toegevoegd worden. Zo bevat een hygiënische fles met een dop minder parabenen dan een pot crème waar je constant met je handen in zit (hallo bacteriën!). En de grootste ‘maar’ komt nog, want parabenen worden namelijk in verband gebracht met kanker en dan in het bijzonder borstkanker. Het stofje zou zich door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene (hormonale) werking kankercellen kunnen ontwikkelen. Ondanks dat het goed bedoeld is om bacteriën en schimmels uit producten te houden, wil je parabenen en andere conserveermiddelen dus zo veel mogelijk vermijden. En er is nog een reden …

Sulfaten: SLES versus SLS

Heb je last van een droge en jeukende hoofdhuid? Geef onder andere de zusjes SLES (sodium laureth sulfaat) en SLS (sodium lauryl sulfaat) maar de schuld! Hoewel sodium lauryl sulfaat de grootste boosdoener op het gebied van huidirritatie is, wil je beide liever vermijden. Het zijn namelijk stoffen die aan shampoo worden toegevoegd om in combinatie met water je haar en hoofdhuid te reinigen van olie en vetten, ook wel surfactants genoemd. Dat is wat we willen toch? Schoon haar? Ja, maar het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil onnodig ook natuurlijk huidvet weghalen. Daardoor wordt de hoofdhuid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Dat is dus helemaal niet wat we willen! We willen natuurlijk wel dat ons haar en hoofdhuid goed gereinigd wordt, zodat het beide gezond blijft, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren.

Sulfaatvrije shampoo

Op sommige etiketten staat SLS- en SLES-vrij, maar dat zijn niet de enige sulfaten. Cosmetische organisaties spreken daarom van een sulfaatvrije shampoo als er helemaal geen sulfaten op de ingrediëntenlijst staan. In plaats van sulfaten worden er dan vervangende ingrediënten toegevoegd die een mildere reinigingswerking hebben, zoals:

Sodium C14-16 Sulfonate

Cocamidopropyl Betaïne

Sodium Cocyl Isethionate

Sodium Lauryl Sarconsinate

Cocamidopropyl Hydroxylsultaine

Reinig je haar en hoofdhuid daarom met natuurlijke shampoo

Loop even naar de badkamer en controleer het etiket van je shampoo op de meest voorkomende parabenen: methylparabenen, ethylparabenen en propylparabenen. En natuurlijk op de zusjes SLS en SLES. Maar vergeet niet dat andere ingrediënten, zoals parfum en alcohol, ook huidklachten kunnen veroorzaken. Dit is afhankelijk per persoon.

Bevat jouw shampoo geen parabenen en sulfaten? Dan raden we je aan om deze vooral te blijven gebruiken. Bevat jouw shampoo dat wel, maar heb je geen last van huidirritatie? Dan is de keuze aan jou of je deze shampoo wilt blijven gebruiken; een keuze die je hopelijk naar aanleiding van deze blog kunt maken.

Mocht je wel last hebben van huidirritatie, kies dan het liefst voor een zo natuurlijk mogelijke shampoo, bijvoorbeeld de shampoo van FeelingGoods. Deze shampoo is vrij van zowel parabenen als sulfaten. Daarnaast bevat deze shampoo een aantal belangrijke natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, cederhoutolie, macadamiaolie, sinaasappelolie en limoenolie, die ervoor zorgen dat de huid na het reinigen ook voldoende verzorging en vochtinbreng krijgt.

Heb je vragen over deze ingrediënten of over de shampoo van FeelingGoods? Laat ze ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bronnen

Conserveermiddelenallergie: voorbeeld van het belang van registratie http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2015/09/NTvDV-2015-06.pdf#page=14

Contact dermatitis to cosmetics, fragrances, and botanicals https://onlinelibrary-wiley-com.vu-nl.idm.oclc.org/doi/epdf/10.1111/j.1396-0296.2004.04027.x

Sodium Lauryl Sulfate : Learn The Facts https://slsfree.net/

 

nl_NLDutch
nl_NLDutch