Gewone of natuurlijke shampoo voor je haar?

Natuurlijke shampoo voor je haar | FeelingGoods

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste shampoo?
Voor een mooie bos haar wil je de juiste werking én verzorging. De veelbelovende teksten op een shampoofles zijn lang niet altijd zo betrouwbaar als je denkt. Doet jouw shampoo eigenlijk wel wat je denkt dat het doet? Wij zochten het voor je uit, zodat jezelf kunt bepalen of de shampoo die je al jaren gebruikt of waar je naar op zoek bent wel echt aan jouw wensen voldoet. Lees en oordeel zelf.

Conserveermiddelen

De meeste mensen kunnen zonder problemen verschillende soorten shampoos gebruiken. Vandaag de dag zijn shampoos speciaal ontworpen om toegankelijk en tolerant te zijn voor consumenten. Toch blijft er ook een groep gebruikers over bij wie wel huidproblemen voorkomen door het gebruik van shampoo, zoals eczeem. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn conserveermiddelen. Vloeibare producten kunnen door bacteriën en schimmels snel bederven. Om cosmetische producten goed te kunnen bewaren, worden er daarom verschillende conserveermiddelen (bewaarmiddelen) aan toegevoegd, bijvoorbeeld parabenen.

Parabenen

Parabenen worden in meer dan 90% van alle cosmetische producten toegepast en worden al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt. Het gebruik leidt tot relatief weinig overgevoeligheidsreacties ten opzichte van andere conserveermiddelen, zoals formaldehyde, isothiazolinonen en methyldibromoglutaronitril, die erg agressief kunnen zijn voor de huid. De reactie van de huid op parabenen schijnt net zo te zijn als de reactie op natuurlijke bewaarstoffen, zoals rozemarijnextract of tea tree oil in shampoo. Toch zit er een ‘maar’ aan deze stelling, want de reactie van de huid hangt af van de hoeveelheid parabenen die toegevoegd worden. Zo bevat een hygiënische fles met een dop minder parabenen dan een pot crème waar je constant met je handen in zit (hallo bacteriën!). En de grootste ‘maar’ komt nog, want parabenen worden namelijk in verband gebracht met kanker en dan in het bijzonder borstkanker. Het stofje zou zich door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene (hormonale) werking kankercellen kunnen ontwikkelen. Ondanks dat het goed bedoeld is om bacteriën en schimmels uit producten te houden, wil je parabenen en andere conserveermiddelen dus zo veel mogelijk vermijden. En er is nog een reden …

Sulfaten: SLES versus SLS

Heb je last van een droge en jeukende hoofdhuid? Geef onder andere de zusjes SLES (sodium laureth sulfaat) en SLS (sodium lauryl sulfaat) maar de schuld! Hoewel sodium lauryl sulfaat de grootste boosdoener op het gebied van huidirritatie is, wil je beide liever vermijden. Het zijn namelijk stoffen die aan shampoo worden toegevoegd om in combinatie met water je haar en hoofdhuid te reinigen van olie en vetten, ook wel surfactants genoemd. Maar schoon haar, dat is toch wat we willen? Ja, maar het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook natuurlijk huidvet weghalen. Daardoor wordt de hoofdhuid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Dat is dus helemaal niet wat je wilt. Je wilt natuurlijk wel dat je haar en hoofdhuid goed gereinigd worden, zodat beide gezond blijven, maar dat moet dan wel op de juiste manier gebeuren.

Sulfaatvrije shampoo
 • Op sommige etiketten staat ‘SLS- en SLES-vrij’, maar dat zijn niet de enige sulfaten. Cosmetische organisaties spreken daarom van een sulfaatvrije shampoo als er helemaal geen sulfaten op de ingrediëntenlijst staan. In plaats van sulfaten worden er dan vervangende ingrediënten toegevoegd die een mildere reinigingswerking hebben, zoals:
  Sodium C14-16 Sulfonate
  Cocamidopropyl Betaïne
  Sodium Cocyl Isethionate
  Sodium Lauryl Sarconsinate
  Cocamidopropyl Hydroxylsultaine
Reinig je haar en hoofdhuid daarom met natuurlijke shampoo

Loop even naar de badkamer en controleer het etiket van je shampoo op de meest voorkomende parabenen: methylparabenen, ethylparabenen en propylparabenen. En natuurlijk op de zusjes SLS en SLES. Maar vergeet niet dat andere ingrediënten, zoals parfum en alcohol, ook huidklachten kunnen veroorzaken. Dit is afhankelijk per persoon.
Bevat jouw shampoo geen parabenen en sulfaten? Dan raden we je aan om deze vooral te blijven gebruiken. Bevat jouw shampoo die wel, maar heb je geen last van huidirritatie? Dan is de keuze aan jou of je deze shampoo wilt blijven gebruiken; een keuze die je hopelijk naar aanleiding van deze blog kunt maken.
Mocht je wel last hebben van huidirritatie, kies dan het liefst voor een zo natuurlijk mogelijke shampoo, bijvoorbeeld de shampoo van Feeling Goods. Deze shampoo is vrij van zowel parabenen als sulfaten. Daarnaast bevat deze shampoo een aantal belangrijke natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, cederhoutolie, macadamiaolie, sinaasappelolie en limoenolie, die ervoor zorgen dat de huid na het reinigen ook voldoende verzorging en vochtinbreng krijgt.
Heb je vragen over deze ingrediënten of over de shampoo van Feeling Goods? Laat ze ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *