Parfum: weet jij wat je sprayt?

Natuurlijk parfum-Feeling Goods

Een spraytje parfum links en rechts is zo’n beetje de laatste handeling van menig ochtendritueel. Dan voel je je pas echt ready to go! Verzot zijn we op die ene geur waar we al jaren voor kiezen of die we juist net ontdekt hebben. Maar weet jij eigenlijk wel wat je op je huid sprayt?

Geurrijke geschiedenis

Het gebruik van parfum kent een lange kleur- en geurrijke geschiedenis die begint in het oude Egypte. De Egyptenaren maakten op verschillende manieren gebruik van parfum, zo brachten zij geuroffers aan de goden in de hoop dat die hen zouden beschermen. Daarnaast gebruikten zij bij het balsemen of mummificeren oliën waarin allerlei geuren waren verwerkt. Zo kregen de nabestaanden een fijne geur mee in het leven na de dood.
De uitvinders van vuur kwamen erachter dat mos, kruiden of takken op het vuur speciale geuren afgaven. Zij brachten vervolgens geuroffers aan de goden voor vruchtbaarheid, regen of de jacht. Ook de oude Grieken maakten tijdens het badderen volop gebruik van parfum en parfumeerden hun hele lichaam. Daarbij geloofden zij dat parfum ook meer deed dan alleen lekker geuren, namelijk kracht geven.
En drie keer raden waar het ook voor gebruikt werd … Juist! Om nare lichaamsgeuren te verdoezelen natuurlijk! Deze reden werd voornamelijk in de achttiende eeuw gebruikt toen wassen nog niet zo’n gewoonte was. En alleen de elite had toegang tot parfum, want dat was erg duur.
Tegenwoordig weten we heel goed hoe we onszelf goed kunnen verzorgen en parfum is daar een onderdeel van.
Waarom gebruiken we nu eigenlijk parfum? In de eerste plaats voor de verleiding, maar ook wel als statussymbool, om lekker te ruiken en om uit te stralen dat we onszelf goed verzorgen.

De basis van parfum

Er zitten tal van ingrediënten in parfum, maar we beperken ons hier tot de waar parfum in basis uit bestaat. Voor parfum wordt een mengsel van alcohol en water gebruikt als oplosmiddel voor onder andere de geurbestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervliegen in de uren na het opbrengen. Hoe meer geurbestanddelen erin een parfum zit, hoe langer de geur blijft hangen. Daarom ruik je een eau de parfum langer dan een eau de toilette, want in eau de parfum zitten meer geurbestanddelen.

De opbouwende noot

Een klassiek opgebouwde parfum bestaat uit drie soorten zogenoemde geurnoten: topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten, voornamelijk citrusgeuren, zijn alleen de eerste minuten na het opbrengen dominant, daarna ruik je ze niet meer. Hartnoten, zoals bloemengeuren, zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Wanneer deze ook niet meer aanwezig zijn, blijven de basisnoten over. Basisnoten kunnen vele uren geur blijven afgeven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

Natuurlijke of synthetische geurstoffen

Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen hebben een natuurlijke oorsprong en kunnen bijvoorbeeld uit kruiden en specerijen gehaald worden. Etherische oliën kunnen gewonnen worden uit bijvoorbeeld bloemen en vruchten. Helaas kunnen er ook dierlijke geurstoffen, zoals ambergris, muskus, civet en castoreum in parfum voorkomen, maar die worden vrijwel niet meer gebruikt of alleen nog nagebootst in het laboratorium.

Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die in zo’n laboratorium gemaakt worden. Een synthetische geurstof heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof ‘zuiverder’ is dan de natuurlijke vorm. Hierbij worden er nog allerlei andere (chemische) ingrediënten toegevoegd om de stoffen zo lang mogelijk hun werk te laten doen.

Boosdoeners

We sprayen parfum van de duurste merken op. Toegegeven, het ruikt lekker, maar er kunnen ook bijwerkingen optreden … Chemische of synthetische stoffen kunnen namelijk onder andere huidirritaties en hoofdpijn veroorzaken. En spuit jij parfum ‘uit voorzorg’ voor je huid op je kleding? Dan zou dit lelijke vlekken kunnen opleveren op je lievelingsblouse. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook een aanslag is voor onze longen. Zo kan een ‘lekker luchtje’ plotseling voor heftige klachten zorgen bij mensen met astma.

Ook alcohol in parfum kan een boosdoener zijn voor de huid. Het wordt voor parfum gebruikt om ingrediënten in op te lossen dus het is wel noodzakelijk. Gelukkig zijn er ook zachte soorten alcohol voor natuurlijke parfum, namelijk alcohol die men maakt door fruit of granen te gisten, eigenlijk alles met een hoog zetmeelgehalte. En dat is veel beter voor je huid!

Sprayen zonder zorgen

De geur van parfum kan echt een fijn gevoel met zich meebrengen. Frisse lucht voor een nieuwe dag zeg maar. Je wilt je natuurlijk geen zorgen hoeven te maken over wat parfum wel niet voor je huid of je omgeving kan doen. Echt genieten van parfum doe je daarom met 100% natuurlijke parfum. Gemaakt van essentiële oliën en extracten van fruit, planten, kruiden, bloemblaadjes, schillen, zaden, takken en ga zo maar door. Wil je dit ook eens proberen? Neus dan eens rond tussen de parfums [link: https://www.feelinggoods.nl/winkel/natuurlijke-verzorgingsmerken-voor-je-lichaam/parfums/] bij Feeling Goods. Genoeg keuze om een geur te vinden die bij je past!

Bronnen

Waarom en sinds wanneer gebruiken we parfum
Hoe dat nou zit met natuurlijke versus synthetische parfums?
Parfum
De geschiedenis van parfum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *