Weet jij wat je smeert? Kies een goede crème

Hoe kies je een gezichtscrème waarmee je je huid kunt bieden wat het nodig heeft, zonder schadelijke stoffen, maar mét natuurlijke ingrediënten?

Elk huidtype is weer anders, waardoor het een ware zoektocht kan zijn naar de gezichtscrème die het best bij jouw huidtype past. Prijs jezelf dus gelukkig als je die al hebt gevonden. Heb je die crème nog niet gevonden, dan helpen we je graag bij die zoektocht naar de juiste gezichtscrème. Zo denk je al gauw dat je een goed product gebruikt doordat er ‘natuurlijk’ op het etiket vermeld staat, maar helaas is het niet altijd zo ‘natuurlijk’ als het lijkt. Daarom kan het geen kwaad om je iets meer te verdiepen in de producten die je op je huid smeert. Op die manier kom je erachter welke producten écht voor je huid werken en welke producten je beter kunt vermijden.

De verpakking

Hoogstwaarschijnlijk ben je op zoek naar een crème met ingrediënten die écht iets voor je gezicht kunnen betekenen. Kies daarom niet voor een gezichtscrème uit een (glazen) potje, maar voor een crème in een tube of flacon met een pompsysteem. Gezichtsverzorgingsproducten waar licht of lucht bij kan komen, bevatten hoogstwaarschijnlijk een lage concentratie van werkzame ingrediënten, anders zal de crème bruin worden door de oxidatie die ontstaat als er licht of lucht bij het product komt. Je kunt er dus van uitgaan dat de meeste potjes met een witte crème voornamelijk vet bevatten. Als dat is wat je zoekt, dan hoef je daar zeker niet veel geld voor uit te geven.

Maar de meeste mensen willen toch een werkzame crème met antioxidanten en oliën die de huid kalmeren, versterken en eventuele uva-schade tegen kunnen gaan. Deze ingrediënten blijven het meest optimaal in een verpakking waar geen licht of zuurstof bij kan. Verpakking: check. Dan gaan we nu verder met de ingrediënten.

Ingrediënten die je moet vermijden

Parabenen

Parabenen worden in meer dan 90% van alle cosmetische producten toegepast als conserveringsmiddel en worden al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt. Het gebruik leidt tot relatief weinig overgevoeligheidsreacties ten opzichte van andere conserveermiddelen, zoals formaldehyde, isothiazolinonen en methyldibromoglutaronitril, die erg agressief voor de huid kunnen zijn. Toch zit er een flinke ‘maar’ aan die overgevoeligheidsreactie, want de reactie van de huid hangt ook af van de hoeveelheid parabenen die toegevoegd worden. Zo bevat een hygiënische fles met een dop of pompflacon minder parabenen dan een pot crème waar je constant met je handen in zit (hallo bacteriën!). En de grootste ‘maar’ komt nog, want parabenen worden namelijk in verband gebracht met kanker en dan in het bijzonder borstkanker. Het stofje zou door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene (hormonale) werking kankercellen kunnen ontwikkelen. Ondanks dat het goed bedoeld is om bacteriën en schimmels uit producten te houden, wil je parabenen en andere synthetische conserveermiddelen dus zo veel mogelijk vermijden.

Natuurlijke conserveermiddelen zoals potassium sorbate en sodium benzoate daarentegen zijn niet schadelijk voor het lichaam. Kaliumsorbaat (E202) bestaat uit het kaliumzout van sorbinezuur en wordt zowel in cosmetica als in de voedingsmiddelenindustrie als conserveermiddel gebruikt. Het wordt als veilig beschouwd omdat het in het menselijk lichaam wordt omgezet in water en CO2. Het beschermt cosmetische producten tegen gisten en schimmels en is zeer vriendelijk voor de huid.

Minerale oliën en petroleumderivaten

In veel gezichtscrèmes zitten minerale oliën en petroleumderivaten die ervoor zorgen dat je huid weer zacht aanvoelt. En wat is daar dan zo erg aan? Het addertje onder het gras is dat deze stoffen je huid ook verstoppen, waardoor je huid niet goed kan ademen en afvalstoffen niet meer goed afgevoerd kunnen worden. Ook kun je vaak propyleenglycol op de ingrediëntenlijst terugvinden. Propyleenglycol zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt, maar wanneer dit in een hoge dosering in de crème verwerkt is, zou het op den duur leverschade kunnen veroorzaken.

Een gezichtscrème met deze ingrediënten kan dus op korte termijn zachtheid en glans geven, maar op de lange termijn kan het je hormonen en vruchtbaarheid verstoren en gevaarlijke gifstoffen afgeven die je huid binnendringen en doen verouderen.

Parfum ook op de taboelijst?

Vaak wordt parfum ook aangegeven als problematische ingrediënten. Het klopt dat synthetische parfum meer slecht dan goed doen voor je huid. Synthetische parfum kan je huid namelijk irriteren, waardoor het vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf. Zelfs als je er niks van merkt. Je moet echter wel onderscheid maken tussen de verschillende soorten parfum. Zo zijn er parfums gecreëerd uit kruidenextracten die een heel fijne en zachte geur aan crèmes geven, waarbij bij gebruik ervan geen huidirritatie optreedt. Veel milder voor de huid, en zo zijn je geurpapillen net zo blij! Toch kan het voorkomen dat mensen allergisch reageren op natuurlijke parfum. Gebruik dan een crème waar geen parfum in zit of waar de mogelijk irriterende stofjes uit de parfum zijn verwijderd (bijvoorbeeld bij de sensitive crème van Feeling Goods).

En alcohol ook?

Alcohol wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd om bijvoorbeeld vuil of vetrestjes van je huid te verwijderen of om de crème te emulgeren (oftewel glad maken en vermengen van ingrediënten). Hiervoor worden verschillende soorten alcohol gebruikt. Je hebt natuurlijk de alcohol die je misschien wel tijdens een vrijdagmiddagborrel in je drankje terugvindt, maar je hebt ook natuurlijke alcohol die voortkomt uit een fermentatieproces van plantaardige bronnen, zoals tarwe, melasse (of molase) en bieten. Dit draagt ook de naam ‘alcohol’, omdat het uit een scheikundige molecuulgroep komt die deze benaming draagt. In de gezichtscrèmes van Feeling Goods kun je bijvoorbeeld ethanol terugvinden. Deze is in de crème opgenomen omdat de kruidenextracten getrokken worden uit deze alcohol. Daarnaast wordt er stearyl en cetyl alcohol gebruikt die nodig zijn om te emulgeren. Deze soorten lijken in niets op de ‘gewone’ alcohol en zijn niet schadelijk voor je huid. Om met alcohol schade aan de huid aan te richten, zou je elke dag de brandewijnalcohol – de drinkbare versie – met een percentage van boven de 40 á 50% op de huid moeten aanbrengen.

Laat je dus niet meteen afschrikken als je het woord ‘alcohol’ tussen de ingrediënten ziet staan.

Natuurlijke gezichtscrème it is!

De term ‘natuurlijk’ wordt te pas en te onpas op verpakkingen gebruikt, terwijl het betreffende product misschien 1% aan natuurlijke ingrediënten bevat. Ingrediëntenlijsten lijken soms oneindig en je hebt niet altijd de tijd om die in een winkel uitgebreid te lezen. Toch is het herkennen van minder goede en goede ingrediënten de sleutel naar een goede gezichtscrème. Echte natuurlijke ingrediënten bieden je huid op een natuurlijke wijze wat de huid nodig heeft. Dit betekent dat er voor de crème geen chemicaliën of synthetische stoffen worden gebruikt. Deze stoffen lijken misschien hetzelfde effect te hebben, maar kunnen schadelijk zijn voor je huid.

Keurmerk

Als je zeker wilt weten dat je te maken hebt met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, let dan op het keurmerk op de verpakking. De gezichtscrèmes van Feeling Goods bijvoorbeeld zijn gecertificeerd door de keurende instanties Ecocontrol en Natural Cosmetics. Kijk op hun websites voor meer informatie.

Gaat het jou lukken om de zoektocht naar een goede gezichtscrème voor eens en voor altijd af te ronden? Laat het ons weten door middel van een reactie!

Bronnen