Zonneallergie wat is dat eigenlijk?

Zonneallergie wat is dat eigenlijk?

Sommige mensen hebben in het voorjaar weleens last van rode bultjes of vlekjes op de huid die jeuken. Dat kan heel goed veroorzaakt worden door zonneallergie. Wat is zonneallergie precies en kun je er zelf iets aan doen om het te voorkomen? En als je het hebt, kun je dan iets doen om de klachten te verlichten? Deze en nog meer vragen beantwoorden we in deze blog.

Zonneallergie wordt door artsen ook wel ‘polymorfe lichteruptie of PMLE’ genoemd. Polymorf betekent ‘in verschillende uitingsvormen voorkomend’ en eruptie betekent ‘huiduitslag’. Er bestaan verschillende vormen van zonneallergie die allemaal hun eigen huidreactie veroorzaken. PMLE komt net zoveel bij vrouwen als bij mannen en komt op alle leeftijden voor.

Hoe ontstaat zonneallergie?

Zonlicht bestaat uit uv A-stralen (langgolvig licht) en uv B-stralen (kortgolfig licht). Meestal ontstaat zonneallergie bij mensen met een lichte huidskleur, blond of rood haar en lichte ogen. Vaak kleuren ze minder makkelijk bruin door de zon. Men denkt dat vooral de uv A-stralen hier de boosdoener van zijn.
Over het algemeen ontstaat zonneallergie in het voorjaar, als de huid nog moet wennen aan de zon. Dus als je een lichte huid hebt, moet je vooral in het voorjaar extra oppassen! Zelfs achter glas in de zon zitten kan zonneallergie veroorzaken.
Let op: een zonneallergie kan plotseling optreden, ook al heb je er nooit eerder last van gehad.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen variëren van jeukende kleine rode bobbeltjes op plekken die aan het zonlicht zijn blootgesteld, tot blaasjes en zwelling van de huid die gepaard gaan met roodheid en soms schilfering.
Een klein deel van de mensen met zonneallergie heeft alleen jeuk van de huid zonder roodheid of zichtbare bobbeltjes.

Verwar allergie niet met zonverbranding

Het is belangrijk om zonneallergie te onderscheiden van zonverbranding omdat de aanpak ook verschilt. Bij zonverbranding is de huid veel te lang blootgesteld aan de zon, vaak zonder zonbescherming. Zonneallergie kan al optreden na een kwartiertje in de voorjaarszon, zonder dat er sprake is van huidverbranding.
Bij zonverbranding heb je vaak klachten van pijn, bij een zonneallergie gaat het alleen om jeuk. De bultjes en de jeuk verdwijnen meestal na een paar dagen weer.

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

Je huid heel geleidelijk aan de voorjaarszon laten wennen is belangrijk bij het voorkomen van een allergische reactie. Maar een zonnebrandcrème gebruiken met een factor van minimaal 20 SPF is net zo belangrijk. Smeer de zonnebrand regelmatig opnieuw op (vooral als je sport of zwemt), zodat je zeker weet dat je je huid voldoende beschermt.

Tips ter voorkoming van zonneallergie:

–              Blijf tussen 11.00 uur en 15.00 uur uit de zon.
–              Draag kleding en een zonnebril om je huid te beschermen.
–              Draag een hoed of pet.
–              Pas op: ook bij bewolking of als je onder de parasol zit komt er uv A- en B-licht op je huid.
–              Ga je op vakantie naar de bergen? Pas dan extra goed op, want daar bereikt meer zonlicht jouw huid.
–              Laat je huid altijd rustig aan de zon wennen. Elke dag een beetje meer.

Tips ter verzachting van zonneallergie:

–              Bij de meeste mensen met zonneallergie treedt na verloop van tijd gewenning op en verdwijnen de klachten in de zomer.
–              Een fijne verkoelende crème (bijvoorbeeld de body & handbalsem van Feeling Goods) of olie kan de jeuk verzachten en de roodheid verminderen.  

Bronnen:

https://www.thuisarts.nl/zonneallergie-0/ik-heb-zonneallergie
https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/
https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/zonneallergie#volledige-tekst
https://www.v-a-l.nl/zelfzorgadvies/zonneallergie/