Scrubben doe je met natuurlijke ingrediënten

Scrubben-FeelingGoods

Scrubben doe je met natuurlijke ingrediënten

Wat moet je weten over het scrubben van je huid en welke voordelen (en nadelen als je het niet juist doet) zitten eraan verbonden?

 Als je over het internet struint, dan kun je best een aantal tegenstrijdige meningen tegenkomen over het scrubben van je huid. Zo zou het heel goed voor je huid zijn om dode huidcellen en restjes vuil te verwijderen, maar je kunt daarmee je huid ook beschadigen als je het niet op de juiste manier doet.

Heb jij al droge of doffe plekken op je huid ontdekt? Voordat je een scrub koopt en met scrubben begint, hebben wij alle weetjes over scrubben voor je onder de loep genomen. Het is namelijk wel zo fijn dat je weet wat scrubben doet met je huid, welke scrub je het best kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen van scrubben zijn. Wil jij met een stralende huid door de zomer heen fladderen? Dan is het de hoogste tijd om deze blog verder te lezen.

Wat is scrubben?

Scrubben wordt ook weleens exfoliëren of peelen genoemd. In alle drie de gevallen is het een huidverzorgingstechniek die gebruikt wordt om dode huidcellen of restjes vuil te verwijderen, waardoor je huid schoon en egaal wordt. Als je de dagelijkse vervuiling door fijnstof in de lucht en door make-up namelijk onvoldoende verwijdert, blijven er restjes op de huid achter. Om dit te voorkomen, kun je je huid scrubben zodat deze weer zacht, stralend en egaal wordt. Daarnaast vermindert scrubben de kans op puistjes en mee-eters. Maar voordat je aan de slag gaat, is het goed om de do’s en don’ts over scrubben te weten, want wanneer je overdrijft kun je je huid flink irriteren.

Twee soorten technieken

Eerst nog even de verschillen in scrubben want die zijn er. Ondanks dat een scrub en een exfoliant hetzelfde doel hebben, zijn het twee verschillende technieken voor het verwijderen van achtergebleven vuilresten en dode huidcellen.

Scrubben, (ofwel mechanische exfoliatie)

Bij scrubben wordt de huid fysiek geschuurd door wrijving. Hiervoor kunnen allerlei producten gebruikt worden, zoals een crème of gel met amandelschalen, puimsteen, zoutkristallen, suikerkristallen, maar ook materialen zoals een borstel, washandje of spons vallen onder deze techniek. Deze vorm van verwijderen zorgt ervoor dat je de dode huidcellen letterlijk van de huid schuurt of scrubt.

Exfoliant, ofwel chemische exfoliatie

Bij een chemische exfoliatie wordt een bepaald zuur of chemische substantie aan een crème of gel toegevoegd, die je vervolgens op de huid aanbrengt met als doel de dode huidcellen los te maken van de huid. Voorbeelden van die toevoegingen zijn fruitzuur, glycolzuur, salicylzuur en biologische enzymen. Deze zuren kun je herkennen aan de letters AHA (alpha hydroxy acids) en BHA (bèta hydroxy acid) op het etiket van de producten.

Voor- en nadelen

We gaven eerder al een aantal voordelen van het verwijderen van dode huidcellen, maar we doen er nog een schepje bovenop. Doordat dode huidcellen plaatsmaken voor verse, nieuwe huidcellen, voorkom je vroegtijdige vorming van rimpels en ophoping waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Hierdoor houd je je huid zuiver en egaal, waardoor je huid er mooier en stralender uitziet! Daarnaast stimuleert en versnelt scrubben of exfoliëren het vernieuwingsproces van de huidcellen, waardoor je huidoppervlakte er beter uitziet.

Scrubben speelt ook een belangrijke rol in de strijd tegen een droge huid, vooral in de koude wintermaanden. De combinatie van scrubben en het aanbrengen van een goede vochtinbrengende crème is essentieel om de huid gehydrateerd te houden. Zo kun je een droge huid voorgoed uit je leven bannen!

Naast de vele voordelen van scrubben zijn er helaas ook enkele nadelen. Een van deze nadelen is dat het ook huidirritatie kan veroorzaken wanneer je niet op de juiste manier scrubt of het niet met de juiste regelmaat gebeurt. Zo kan je huid door te vaak scrubben of bepaalde scrubmaterialen, waaronder harde en grote korrels, geïrriteerd of zelfs beschadigd raken. Dit kan ook veroorzaakt worden door te hard scrubben, een gevoelige huid of een allergie voor chemische substanties bij chemische exfoliatie. Vooral bij je gezicht is het verstandig om hier heel zorgvuldig mee om te gaan. Hoe je dat doet, vertellen we je hierna.

Bewust en zorgvuldig scrubben met natuurlijke ingrediënten

Voor je gezicht is het verstandig om alleen een fijne en milde scrub te gebruiken, terwijl je benen best een grovere scrub aankunnen. De huid op je lichaam is daar namelijk dikker en minder kwetsbaar. Om te voorkomen dat je huid geïrriteerd raakt door chemische toevoegingen, raden wij je aan te kiezen voor een scrub met natuurlijke ingrediënten. Petipo de Patapo , de natuurlijke scrub van FeelingGoods en een echte prijswinnaar, kun je zowel op je lichaam als je gezicht gebruiken. Deze natuurlijke en milde scrub heeft een basis van mais en kokosolie met een fijne, zachte geur, waardoor het voor beide huidoppervlakten geschikt is.

Hoe dan ook is het goed om scrubben te beperken tot één à twee keer in de week, want dan heb je van scrubben alleen maar voordeel.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *