5 tips voor een stralende en gezonde huid

Ja, dat wil iedereen wel: een mooi en glad huidje zonder acne, rimpels, vlekjes, wallen of oneffenheden. Maar hoe zorg je er voor dat jouw huid je leven lang ‘meegaat’? We geven je vijf belangrijke tips die eraan bijdragen dat jouw huid in shape blijft.

Tip 1 Bescherm je huid tegen de zon

Deze tip zetten we bovenaan, omdat de zon de meeste impact heeft op de veroudering van je huid. Als je naar buiten gaat en de zon schijnt flink, gebruik dan een natuurlijke sunmilk (met bescherming tegen uv a- en uv b-stralen) voor je gezicht en lichaam, zodat je huid niet kan verbranden. En smeer meerdere malen per dag. Verbranding van de huid zorgt voor schade aan het DNA. De hoeveelheid collageen en elastine in de huid neemt af, waardoor je huid minder soepel wordt en sneller veroudert. Meer informatie over natuurlijke zonnebrandcrème vind je hier: https://www.feelinggoods.nl/natuurlijke-zonnebrandcreme/

Tip 2 Reinig je huid

Een vieze huid met verstopte poriën veroudert sneller dan een huid die fris en schoon is. Reinig je huid tweemaal per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Het reinigen op zichzelf stimuleert de doorbloeding van je huid, waardoor afvalstoffen van binnenuit gemakkelijker worden afgevoerd. Gebruik voor de reiniging een (natuurlijke) gezichtslotion, een reinigingsgel of -milk om alle vuilstoffen te verwijderen en verzorg je huid daarna met een verzorgende crème die bij je huid past. Om je huid een extra reinigingsbeurt te geven, kun je je gezicht een paar keer per week scrubben met een heel zachte scrub die je huid goed reinigt maar niet beschadigt.

Tip 3 Beweeg regelmatig, dat houdt jouw lijf en huid gezond

Bewegen mag wandelen of fietsen zijn of in de tuin werken. Het gaat erom dat de doorbloeding in het lichaam en je huid gestimuleerd wordt, je spieren en botten sterk blijven en dat je lichaam zich ontspant. Wist je dat als je regelmatig beweegt er fijne stofjes in je hoofd worden aangemaakt (endorfinen) waardoor je je gelukkiger gaat voelen?

Tip 4 Eet gevarieerd

‘Mooi van binnenuit’ is een gezegde dat niet voor niets zo populair is. Eet gevarieerde voeding en let er daarbij op dat deze niet te vet en te zout is, maar wel vezelrijk. Zorg voor voldoende vitamines uit groente, fruit, noten en granen. Gebruik geen toegevoegde suikers, wees matig met cafeïne en alcohol. (En roken is uit den boze!) Een gezonde voeding helpt mee jouw huid mooi en stralend te houden.

Tip 5 Zorg voor een goede nachtrust

De vijfde tip, maar zeker niet minder belangrijk: zorg voor een goede nachtrust. Voldoende slaap (7 tot 9 uur per nacht) is nodig om je lichaam en alle lichaamscellen te laten herstellen. Een tekort aan slaap verhoogt het cortisolgehalte in je bloed waardoor de aanmaak van collageen in de huid tegengegaan wordt. Bovendien wordt door te weinig slaap je huid doffer, grauwer en slapper, kunnen er fijne rimpeltjes ontstaan en worden wallen onder je ogen zichtbaar. Een powernap ‘s middags kan wonderen doen en is heel gezond. Je bloeddruk daalt, stress vermindert en je prestaties en humeur verbeteren!

Bronnen

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidveroudering/
https://www.ahealthylife.nl/de-12-beste-voedingsmiddelen-voor-een-gezonde-huid/
https://www.trimbos.nl/kennis/slapen-is-goed-voor-je-mentale-gezondheid 
https://www.volkskrant.nl/de-gids/powernap-of-siesta-goed-idee-alleen-niet-te-lang-en-niet-te-laat~bb86e270/