De 5 belangrijkste tips om rimpels te voorkomen

Rimpels geven je huid karakter en toch zien we ze liever niet in ons eigen gezicht. Rimpels voorkomen is misschien onmogelijk, maar we geven je 5 tips om te zorgen dat je huid er toch zo lang mogelijk glad en gezond blijft uitzien.

Wat zijn rimpels eigenlijk?

Je hebt twee soorten rimpels: dynamische en statische rimpels.

Dynamische rimpels zijn zichtbaar als je bijvoorbeeld lacht (kraaienpootjes) of fronst (voorhoofdrimpels). Ze zijn meestal niet erg opvallend, waardoor ze ook niet storend zijn.

Statische rimpels daarentegen zijn altijd te zien (op de bovenlip of onder de ogen). Deze ontstaan door de afname van collageen en elastine in de huid.

Leefregels

Dit natuurlijke verouderingsproces van de huid kun je niet stoppen, maar wel vertragen. Leefregels zijn hierbij heel belangrijk. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Dagelijks reinigen van je huid

Gedurende de dag en nacht kunnen er allerlei verontreinigingen op de huid komen door luchtvervuiling, uitlaatgassen of minuscule stofjes die in huis rondzweven. Ook wordt jouw huid van binnenuit vervuild door afvalstoffen van je hormonen of die ontstaan door transpireren. Deze chemische huishouding gaat dag en nacht door.

Voor de conditie van je huid is het belangrijk om de huid dagelijks twee keer (’s ochtends en ’s avonds) te reinigen met een reinigingsmilk en/of gezichtslotion. Hiermee voorkom je verstopte poriën. Ook een paar keer per week je gezichtshuid scrubben met een zachte scrub is geen overbodige luxe om je huid tot in de diepte te reinigen.

2. Pas op voor te veel zon

Een beetje zon is goed voor de huid. Er wordt dan vitamine D aangemaakt en je voelt je gelukkig en blij als je de warme zonnestralen op je huid voelt. Maar te veel zon doet je huid geen goed. De zon produceert zowel uv-A-stralen (ultraviolet A) als uv-B-stralen (ultraviolet B) die via de atmosfeer op je huid komen en die kunnen schadelijk zijn.

Wat te doen?

Smeer je in de zomermaanden als de zon hoog staat altijd goed in met een natuurlijke zonnebrandcrème die de uv- A- en uv-B-stralen weerkaatst zodat deze niet in de huid kunnen doordringen. Een zonnehoed kan ook helpen de zon uit je gezicht te houden.

Het hele jaar door komt er uv-A-straling op je huid, ook als er geen zon is. Hiertegen kun je je beschermen door een gezichtscrème te gebruiken met een uv-A-filter.

3. Niet roken

Door roken veroudert de huid veel sneller dan normaal. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor versnelde afbraak van collageen en elastine in de huid. Bovendien zorgt de nicotine dat er minder zuurstof in de cellen aanwezig is. Hierdoor zie je dat rokers vaak een grauwe kleur in het gezicht hebben.

4. Gezonde voeding

De juiste voeding kan een belangrijke bijdrage leveren aan een mooie huid. Een gezonde voeding bestaat uit vezelrijke producten, weinig (verzadigd) vet en veel groente en fruit. Suiker kun je beter vermijden, want dat zijn ook rimpelvormers!

5. Minder stress

Te veel stress zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen in het lichaam en tast het genetisch materiaal aan. Hierdoor veroudert de huid sneller dan deze normaal gesproken zou doen.

Stress helemaal voorkomen is natuurlijk best lastig en dat zal maar een enkeling lukken. Maar je kunt wel zorgen dat je regelmatig ontspanningsmomenten creëert waardoor je even ‘afschakelt’. En natuurlijk is voldoende slaap superbelangrijk, naast dagelijks sporten of bewegen en veel lachen om je lichaam en geest te ontstressen.

Op naar een gelukkig leven en een mooie huid met alleen maar lachrimpeltjes!