De geneeskrachtige werking van aloë vera

De meesten van jullie zullen deze plant wel kennen en misschien staat er zelfs een in je woonkamer: de aloë vera. Ook siert deze wonderplant regelmatig de verpakkingen van verzorgingsproducten, zoals bodylotion en gezichtscrème. Niet zo gek, want aloë vera staat al erg lang bekend om de geneeskrachtige en helende werking. De hoogste tijd om deze plant eens verder onder de loep te nemen en beter te leren kennen!

De gezonde, geneeskrachtige plant

De botanische naam van aloë vera is aloë barbadensis miller en behoort tot de familie Asphodelaceae (inderdaad, lastig uit te spreken). De plant groeit het meest in de droge regio’s van Afrika, Azie, Europa en Amerika. Vandaar dat we hem niet in ons koude kikkerlandje langs de weg zien staan. Er zijn meer dan 400 soorten, waarvan er slechts een paar genezende kwaliteiten bezitten. De bladeren van die heilzame soorten zijn samengesteld uit drie lagen en de genezende kwaliteiten zitten vooral in de binnenste laag van het blad. De binnenste laag is een heldere, slijmachtige gel die voor 99% uit water bestaat en verder uit onder meer vitamines, enzymen, mineralen en aminozuren. De middelste laag van latex bestaat uit een bitter geel sap en bevat antrachinonen en glycosiden (suikers). Tot slot de buitenste dikke laag die een beschermende functie heeft. In de schil bevinden zich vaatbundels die ervoor zorgen dat de binnenste lagen voldoende stoffen zoals water tot zich krijgen.

De kracht van aloë vera voor de huid

Het is duidelijk dat aloë vera barstens vol goede kwaliteiten zit, maar waarvoor kunnen we het allemaal gebruiken? Er wordt veel gesuggereerd, maar nog niet alles is bewezen. Wat wel bewezen is, is dat de gel een helende werking heeft voor de huid. Daarom hebben we dit allemaal even voor je op een rijtje gezet:

  1. Helpt wonden sneller genezen
    Mocht je een wondje hebben, smeer er dan een beetje aloë vera-gel op. De gel verhoogt het collageengehalte en verandert de collageensamenstelling. Even een opfrisser: collageen zorgt er onder andere voor dat je huid stevig wordt. Daarnaast vermindert de gel de mate van collageenverknoping. Vanwege deze werkingen heelt je huid sneller en zorgt het voor een mooier eindresultaat.
  2. Kalmeert de huid na blootstelling aan Uv-stralingen
    Als je iets te lang in de zon hebt gelegen dan kun je je pijnlijk verbranden. Smeer dan na een afkoelende douche een flinke laag met aloë vera op je huid. Let maar op, het voelt gelijk minder pijnlijk aan.
  3. Ontstekingsremmend
    De sterolen in dit plantje – en dat is een heel rijtje – hebben een ontstekingsremmende werking op de huid. Ook hierbij helpt het de huid te kalmeren en irritaties te verminderen.
  4. Helpt vroegtijdige veroudering van de huid en rimpelvorming tegen te gaan.

Je snapt waarschijnlijk met zoveel goede kenmerken dat we dit lijstje eindeloos kunnen maken. Daarom kun je aloë vera ook in 95% van de verzorgingsproducten van Feeling Goods terugvinden. Een magische plant dus, aloë vera!

Bronnen
Aloë Vera: a short review
Aloe-Vera: A Nature’s Gift to Children
https://www.dr-jetskeultee.nl/aloe-vera-in-je-huidverzorging/
Laxantia: antrachinonen en Aloe