Vraagt de mannenhuid om andere verzorging?

Is er eigenlijk wel verschil tussen de huid van een man en die van een vrouw? En zo ja, moet een man dan ook andere verzorgingsproducten gebruiken?
Deze vragen en nog meer gaan we in deze blog beantwoorden.

Cosmetica voor mannen, het is een upcoming trend. Mannen zijn sowieso veel meer bezig met hun uiterlijk dan een paar deccenia geleden. Ze gaan naar de sportschool voor een beter figuur, ontharen hun lichaam, gebruiken fijne balsems voor daarna en na het scheren verzorgen ze hun gezicht en baard met crème, olie en serums.

Huiddikte en struktuur

De mannenhuid bestaat net als de vrouwenhuid uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Tussen de twee sexen is er verschil in dikte van deze lagen.
Het onderhuids bindweefsel is bij mannen dunner dan bij vrouwen maar de lederhuid is gemiddeld weer 15 tot 20% dikker dan bij een vrouw.
De struktuur van de huid van een man is ook grover, vanwege minder elastinevezels in de huid. Je ziet dat bijvoorbeeld aan de porien in zijn huid die groter en dieper zijn. De doorbloeding is vanwege die dikkere (leder)huid ook minder opvallend zichtbaar en regelmatiger. Bij een vrouw zie je gemakkelijker blosjes op de wangen.

Vettere huid

De talgproductie bij mannen is over het algemeen groter dan bij vrouwen. Dat heeft alles te maken met zijn hormoonhuishouding. Onder invloed van testosteron wordt talg aangemaakt. Door de grovere poriën kan de talg ook makkelijker naar buiten, waardoor het gezicht vettig kan aanvoelen.

Zuurgraad huid (PH-waarde)

De zuurgraad van de huid van de man is iets hoger dan die van de vrouw, tussen de tussen 6,3 en 5,6 (PH-waarde), bij een vrouw tussen de 4,5 en 5,5. Een lagere PH-waarde zorgt voor meer hydratatie van de huid. Hoe hoger de PH-waarde hoe gevoeliger de huid is voor ontstekingen. Daarom is het extra belangrijk om ook als man je huid 2 x per dag heel goed te reinigen met een natuurlijke gezichtsgel en/of reinigingslotion.

Wist je dat als je ouder wordt de PH-waarde van je huid stijgt, waardoor het natuurlijk herstel van de huid vermindert?

Huidveroudering

Doordat een man meer collageen heeft zal er in eerste instantie minder snel huidveroudering optreden. Maar de mannenhuid is niet zo goed bestand tegen de zon. En zon veroudert de huid in rap tempo als je je zelf niet beschermt met een Sunmilk met minimaal factor SPF 15 of 20.
Mannen smeren zich over het algemeen ook minder vaak en minder goed in dan vrouwen. De delen die niet goed beschermd zijn zoals het hoofd of de armen kunnen sneller verouderen en op den duur ouderdomsvlekken vertonen.
Dus: mannen smeer je in! Zodra het zonnetje zich laat zien gebruik (natuurlijke) zonbescherming als je naar buiten gaat.

Gezichtsverzorgingsproducten

In principe zijn de meeste gezichtsverzorgingsproducten geschikt voor zowel de mannen- als de vrouwenhuid. Waar het om gaat is dat je de verschillende huidtypen herkent. En dat je een crème kiest die bij jouw huid past. Mannen hebben wat vaker een vettere huid als ze jonger zijn en het advies is dan ook in dat geval een crème te gebruiken voor een huid met meer talgproductie.
Naarmate je ouder wordt, kan de huid droger worden en in dat geval kun je een meer voedende crème gaan gebruiken of een fijn serum om de drogere huid extra te hydrateren.

Feeling Goods heeft unisex producten voor mannen en vrouwen. Wel is er een speciaal mannenetiket voor de dag- en nachtcrème. Voor mannen die ons rozekleurig etiket minder mooi vinden.