Gluten in verzorgingsproducten

Een tijdje geleden kregen we van een schoonheidsspecialiste een vraag over gluten in onze verzorgingsproducten. Zelf volgde ze al jarenlang een glutenvrij dieet en een paar van haar klanten hadden een glutenintolerantie. Ze wilde weten of ze onze producten kon gebruiken en aan haar klanten kon verkopen.
Deze vraag was nieuw voor ons. Gluten in voeding is een onderwerp waarover we vaker lezen in de media, maar gluten in cosmetica, daar hadden we nog nooit van gehoord. Na uitgebreid onderzoek kwamen we erachter hoe het precies zit. Maar eerst zullen we een belangrijke vraag beantwoorden:  wat zijn gluten eigenlijk en in welke producten vind je ze?

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een kleefstof uit eiwitten die in bepaalde graankorrels voorkomen, zoals tarwe, rogge en haver.

Wat is glutenintolerantie?

Mensen die een glutenintolerantie hebben, kunnen geen gluten eten omdat hun darm ervan gaat ontsteken. Hierdoor beschadigt het slijmvlies van de darm en ontstaan er allerlei buikklachten. De darm kan daardoor minder makkelijk voedingsstoffen opnemen. Deze aandoening heet coeliakie.

Wat is glutensensitiviteit?

Sommige mensen voelen zich beter als ze geen gluten eten. Als ze dat wel doen, krijgen ze namelijk last van vermoeidheid en darmklachten. Door geen gluten te eten voelen ze zich veel fitter.

In welke producten zit gluten?

Gluten komen voor in producten die gemaakt zijn met haver, rogge, spelt, gerst of tarwe. Je vindt ze dus onder meer in brood, pasta, muesli, havermout, koekjes, gebak, pizza, bier en couscous.

Zit er gluten in verzorgingsproducten 

Gluten komen in verzorgingsproducten en in cosmetica voor in de vorm van (afgeleiden van) tarwederivaten. Je vindt ze in shampoo, zeep, gezichtsreiniger, badolie enzovoort. Gluten hebben een verzorgende en verzachtende werking voor de huid en het haar.

Zijn gluten veilig als je ze op je huid smeert?

Daar heeft de Nederlandse Cosmeticavereniging gelukkig een antwoord op.  Zij zeggen hierover het volgende: ‘De grootte van het deeltje en de oplosbaarheid in water en vet bepalen of een molecuul door de huid kan dringen. Gluten kunnen dit niet, omdat deze eiwitten te groot zijn.’
Dat klinkt positief!

Zit er gluten in onze producten?

Er is in de cosmeticawereld weinig of niets bekend over reacties na het gebruik van cosmetica waar gluten in zitten. In beginsel lijkt het veilig, omdat je cosmetica niet inslikt en de tarwe-eiwitten te groot zijn om door de huid heen te dringen. De allergie van gluten ontstaat na inname via de slokdarm en de reacties in de darm. Dus we gaan ervan uit dat ook de drie producten van Feeling Goods die gluten bevatten (baardolie, reinigingsmilk en gezichtsgel) veilig zijn om te gebruiken.

Zijn gluten gevaarlijk in lippenbalsem?

Het kan zijn dat je een kleine hoeveelheid gluten binnenkrijgt als je lippenbalsem of tandpasta gebruikt waar gluten in verwerkt zijn. Als je glutenintolerantie hebt, controleer dan ook altijd het etiket op de aanwezigheid van gluten.

Op welke Latijnse namen moet je letten?

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Controleer dan het etiket op de volgende Latijnse ‘INCI-namen’ :

Algemeen

Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe

Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst

Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge

Secale cereale

Haver

Avena sativa
Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein

Dus even kort samengevat

Gluten zijn veilig in cosmetica zolang je ze op je huid smeert. Dat geldt dus niet voor lippenbalsem. Heb je een glutenallergie check dan altijd even het etiket van je lippenbalsem.