Versheid en echtheid van verzorgingsproducten

 

In de winkel of online verzorgingsproducten kopen: hoe vers of echt zijn de producten?

Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe lang een product al in de winkel ligt of waar het vandaan komt als je het online koopt? Hoe werkzaam de ingrediënten dan nog zijn? En hoe het met de houdbaarheidsdatum zit? Je gaat er natuurlijk van uit dat de producten die je koopt vers en echt zijn, maar zo gek zijn deze vragen niet. Minder gezellig onderwerp misschien, maar zeker niet minder belangrijk om eens te bespreken.

Versheid in de winkels

In een eerder artikel {link: https://www.feelinggoods.nl/verzorgingsproducten-bewaren/} beschreven we al hoe belangrijk de houdbaarheid van verzorgingsproducten is. Die kunnen namelijk bederven. Bewaarstoffen nemen in werking af, waardoor bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Daarnaast loopt ook de werkzaamheid van de actieve ingrediënten terug. Je gaat er natuurlijk van uit dat de producten die je koopt vers zijn, maar in winkels kunnen producten van twijfelachtige kwaliteit liggen. Dat risico heb je vooral bij producten in ketens, waar je vaak korting krijgt en die met grote hoeveelheden producten stunten. Vaak zitten deze producten al tegen de expiratiedatum aan. Thuis moet je dus goed opletten dat je het product binnen deze periode opgebruikt.

En online?

Op online gebied scheelt het dat de producten in geschikte opslag kunnen blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste temperatuur,  waardoor de werkzaamheid van de ingrediënten in het product gewaarborgd blijven.  Daarbij hoeven verzorgingsproducten niet vaker dan nodig getransporteerd te
worden (met: wisselende temperaturen) en liggen ze ook niet op en een plek waar ze vatbaar zijn voor warmte van bijvoorbeeld lampen of straalkachels.

Namaak verzorgingsproducten? Helaas wel

Als je online winkelt, is het belangrijk goed op te letten waar je je verzorgingsproducten bestelt. Zo zijn er ook namaakversies van verzorgingsproducten van bekende merken in omloop en waarvan je geen idee hebt wat erin zit. Deze nepproducten uit het buitenland, waarvan de afkomst, locatie van productie en ingrediënten niet duidelijk zijn, worden regelmatig tegen heel lage prijzen verkocht bij bijvoorbeeld nepwebwinkels, AliExpress of Amazon. Je denkt een goede deal te pakken te hebben, maar niets is minder waar. Een too-good-to-be-true-gevalletje dus.

Risico’s van verouderde producten

Het lijkt onschuldig om een product te kopen dat bijna of al over datum is. Toch is dat niet helemaal zonder gevaar, vooral bij producten die je huid moeten beschermen, zoals zonnebrandcrèmes. De werkzaamheid van zonnefilters vermindert naar mate de tijd verstrijkt, waardoor je kunt smeren
tot je een ons weegt maar je alsnog niet beschermd bent tegen zonnestralen. Daarnaast kunnen producten die al over de datum zijn een heleboel schadelijke bacteriën bevatten met een risico op vervelende huidirritaties zoals vlekken, uitslag of zelfs ooginfecties. Dat wil je natuurlijk niet!

Waar kan ik het best mijn verzorgingsproducten kopen?

Om zeker van je zaak te zijn kun je het best je verzorgingsproducten (online) bestellen bij het merk of bij de maker zelf of bij een verkopende partij (winkel) die door het merk is aangegeven. Online weet je in elk geval dat het product in de meest optimale opslagomstandigheden staat en heb je vaak de meest verse versie van het product. Vind je winkelen in een winkel toch fijner? Dat kunnen we ons goed voorstellen, want je krijgt dan ook advies over het product en je kunt het even opsmeren en uitproberen. Let dan goed op de houdbaarheidsdatum van het product en of het product al een keer open is geweest.

Zo, genoeg over dit noodzakelijke, maar minder gezellige onderwerp. Vond je het nuttig? Waar koop jij meestal je verzorgingsproducten?