Lachen maakt je mooier en gelukkiger

‘Er is niets in de wereld zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en een goed humeur’

Deze uitspraak van de 19e-eeuwse schrijver Charles Dickens is helemaal waar. Je voelt je beter als je lacht of iemand anders aan het lachen maakt.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat lachen heel veel positieve effecten heeft op je lichaam en je geest, en dat je van veel lachen gelukkiger wordt.
Over lachen zijn de volgende positieve effecten gevonden:
– lachen vermindert stress en ontspant
– lachen relativeert
– lachen helpt fysieke of geestelijke pijn te verminderen
– lachen maakt je mooier en energieker.

Lachen vermindert stress en ontspant

Langdurige stress is heel ongezond voor je lichaam. Het tast op den duur vitale organen aan zoals het hart en de longen, de bloedvaten, het spijsverteringsstelsel, de zintuigen, het immuunsysteem en de hersenen.
Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk stress in je leven ervaart.
Lachen en humor kunnen je helpen om spanning te verminderen. Lachen verlaagt de stresshormonen (cortisol) in het lichaam en verlaagt daarmee je bloeddruk, je ademhaling en je hartslag. Het ontspant ook je spieren en bevordert dus de algehele ontspanning.

Lachen helpt fysieke of geestelijke pijn te verminderen

Als je in een moeilijke situatie zit, bijvoorbeeld als je ontslagen bent, ruzie hebt in je familie of net een dierbare bent verloren, dan helpt lachen om de situatie te relativeren en de geestelijke pijn van de gebeurtenis te kunnen dragen. Lachen heeft een kalmerend en pijstillend effect en zorgt voor onderlinge verbintenis.
En als je heel kwaad bent op iemand bent, kan een lekkere lachbui helpen om je boosheid te laten verdwijnen.

Lachen relativeert en verbindt

Door te lachen maakt je lichaam gelukshormonen aan (endorfinen, serotonine en oxytine). Deze hormonen zorgen ervoor dat je je gelukkig gaat voelen. Ook zal je geheugen beter gaan werken, gaat je creativiteit erop vooruit en ga je je leven positiever beoordelen.

Voel je je wat somber, heb je moeite met lachen of zou je je wel wat gelukkiger willen voelen? Dan kun je altijd nog een lachcursus volgen. Ja, er bestaan echt zogenaamde lachtherapie- of lachyogacursussen (hasyayoga) waarin mensen leren om samen te ontspannen en te lachen.

Lachen kun je ook thuis voor de spiegel oefenen of samen met je huisgenoten. Probeer het maar eens uit en je zult versteld staan van het effect.

Lachen maakt mooier en energieker

Mensen die veel (glim)lachen maken sneller contact met anderen omdat hun lach aanstekelijk werkt. Ze worden aardiger en aantrekkelijker gevonden en stralen positive energie uit.

Wist je dat mensen dertig keer zo vaak lachen als ze bij anderen zijn dan wanneer ze alleen zijn?

Word je ook mooier door te lachen?  Jazeker, door te lachen krijg je een blos op je wangen en blijft je huid soepeler. Daarnaast liften je lachspieren je huid waardoor je er jonger uitziet. En wie wil dat nou niet …

Bronnen

https://www.lachwinkel.nl/
https://holistik.nl/lachen-gezond/
Stannahs blog
https://blog.stannah.nl/gezondheid/lachen-is-gezond/#lachtherapie
https://www.lachyoga.nl/hoe-werkt-lachyoga.html