Zon en natuurlijke zonnebrandcrème

Welke zonnebrandcrème doet haar werk goed en is ook nog eens verzorgend voor de huid?

De mooie, zonnige dagen zijn weer terug en hopelijk kunnen we komende weken weer fijn genieten van de heerlijke zon. Misschien heb jij al een goede zonnebrandcrème gevonden maar voor veel mensen blijft het lastig kiezen tussen al die verschillende merken en of je voor een synthetische zonnebrandcrème gaat of voor een natuurlijke.

Sommige wetenschappers waarschuwen voor de (minerale of synthetische) uv-filters die in veel crèmes zitten. Ook kunnen er siliconen, parabenen, aluminiumdeeltjes of agressieve conserveermiddelen in de crèmes zitten om de uv-filters stabiel en smeerbaar te maken. We horen het je denken: welke crème blijft er dan nog over?

Voordat we je laten zien welke soort zonnebrandcrème jouw huid het meest te bieden heeft, willen we je nog een keer uitleggen waarom het zo belangrijk is om je huid in te smeren met zonnebrandcrème.

Zon(de)

Van zonlicht worden we blij, het geeft ons een lekker bruin kleurtje én we krijgen eindelijk weer een flinke dosis vitamine D na al die donkere dagen. Alleen maar voordelen zou je zeggen. Toch zit er helaas ook een aantal nadelen aan zonlicht. Hoewel dit waarschijnlijk geen nieuws voor je is, geven we je toch even een kleine opfrisser.

Uv-stralen

De stralingen van natuurlijk zonlicht die ons bereiken, bestaan voornamelijk uit uv A-stralen en een klein beetje uit uv B-stralen. De uv A-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid. Hierdoor tasten ze collageen en elastine aan en veroorzaken daarmee huidveroudering. De uv B-stralen zijn misschien wel in de minderheid, maar zeker niet minder krachtig. Deze straling dringt door de kortere golf iets minder diep door in de huid, maar zorgt er wel voor dat je huid verkleurt ofwel verbrandt. Kortom, verbranden komt door uv B en huidveroudering door uv A.

Beide stralingen zijn schadelijk voor je huid, waardoor het dus heel belangrijk is om een zonnebrandcrème te gebruiken die jouw huid tegen zowel uv A- als uv B-stralen beschermt.

Synthetische zonnebrandcrème vs. natuurlijke zonnebrandcrème

We moeten dus een zonnebrandcrème kiezen met een breed spectrum aan zonbescherming, maar er is zo veel om uit te kiezen. Welke crème is nu de juiste, beschermt je tegen beide uv-stralingen én is verzorgend voor je huid? Hoewel dit een onderwerp is waar we meer dan één blog aan kunnen wijden, willen we je in elk geval een duwtje in de goede richting geven. Zoals de meesten van jullie wellicht al weten, is een  SPF (sun protection factor ) boven de 15 erg belangrijk. Daarnaast is het bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème van belang om naar de ingrediënten van de crème te kijken.

Synthetische zonnebrandcrèmes

De meeste synthetische zonnebrandcrèmes bevatten schadelijke stoffen die je echt niet op je huid wilt smeren, zoals oxybezone en ethylhexyl methoxycinnamate. Je kunt deze ingrediënten terugvinden in verschillende zonnebrandcrèmes. Het zijn uv-filters die eigenlijk meer schade toebrengen dan goed doen. Zo bieden ze minimale bescherming tegen uv-stralen en dringen de filters diep door in je lichaam, waar ze behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. Meerdere wetenschappers geven daarom een code rood voor deze ingrediënten.

Uitgewerkt

Daarnaast is de crème op een gegeven moment uitgewerkt en is het nodig om je opnieuw in te smeren. Ook werkt synthetische zonnebrandcrème pas na ongeveer 30 minuten, waardoor je niet direct beschermd bent. Dit zijn behoorlijk wat kenmerken waarvan je best wel even mag schrikken. Eventjes maar, want er zijn gelukkig ook zonnebrandcrèmes waar beter over nagedacht is.

Natuurlijke zonnebrandcrèmes

In tegenstelling tot synthetische zonnebrandcrèmes bevatten minerale of natuurlijke zonnebrandcrèmes titaniumdioxide en zinkoxide. Deze uv-filters zijn vooral in combinatie met elkaar het sterkst. Ze blijven op de huid liggen en doen vanaf de oppervlakte hun werk: het weerkaatsen van zonnestraling. En dat is veel beter voor je huid én lichaam! Ook moet je deze zonnebrandcrème regelmatig opnieuw opbrengen op je huid want dor transpiratie, beweging enz. het laagje verdwijnt.

Nanodeeltjes

Toch willen we je ook bewust maken van een discussie die er rondom deze uv-filters bestaat. Zo zouden titaniumdioxide en zinkoxide mogelijk risicovol zijn vanwege de nanodeeltjes die de crème eventueel bevat. Nanodeeltjes worden aan de crème toegevoegd zodat de uv-filters optimaal hun werk kunnen doen en om de crème beter smeerbaar te maken. Niet alle wetenschappers zijn het eens over de risico’s van de nanodeeltjes maar deze risico’s worden grotendeels tenietgedaan door de voordelen van de uv-filters, namelijk jou beschermen tegen huidschade. Bovendien zijn er ook zonnebrandcrèmes waarbij de titanium- en zinkdeeltjes groter zijn dan nanogrootte en dat betekent dat ze niet door de huid binnen kunnen dringen. De Feeling Goods Sunmilk is hier een voorbeeld van.

Lotion, crème of spray?

Neem bij voorkeur toch een lotion of crème in plaats van een spray, bijvoorbeeld de Feeling Goods Sunmilk, zodat je de kans op inname via de longen verminderd. De minerale en natuurlijke Feeling Goods Sunmilk beschermt je niet alleen tegen uv A- en uv B-stralen, maar verzorgt je huid ook nog eens optimaal met natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, kokosolie en sheaboter. Dat is mooi meegenomen, vind je niet?

Bescherm je huid tegen uv-stralen

Zoals we eerder al aangaven, is en blijft zonnebrandcrème een lastig onderwerp en is er (nog) geen perfecte zonnebrandcrème. Want de wetenschap zou de wetenschap niet zijn als er steeds weer nieuwe discussiepunten ontstaan. Toch hopen we dat we jou in deze blog een goed beeld over zonnebrandcrème hebben gegeven en weet je nu precies welke soort zonnebrandcrème je het best kunt kiezen om je huid te beschermen. Mocht je vragen hebben, laat ze ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Hoe dan ook is je huid beschermen tegen uv-stralen het allerbelangrijkst!

Bronnen

EWG, Nanoparticles in Sunscreens
– RIVM, Signaleringsbrief KIR-nano 2017-1, Gebruik nanodeeltjes titaniumdioxide en zinkoxide in zonnebrandcrème lijkt vooralsnog veilig
– Dr. Jetske Ultee, blog, Wat doet oxybenzone in zonnebrandcrèmes?
– Radar, 7 adviezen over zonnebrandcrème
Green Jump’s blog, welke zonnebrandcrème voor baby en kind