Skincareroutine: gezichtsreiniging

Je gezichtshuid is je visitekaartje en daarom vinden we het belangrijk daar zo goed mogelijk voor te zorgen. Als je er stralend uit wilt zien, dan kun je daar zelf veel aan doen. Onder meer door goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent voldoende rust en beweging, gezond eten en een goede verzorging van jouw huid.
In deze blog zoemen we in op een onderdeel van deze gezichtsverzorging: de reiniging.

Waarom is gezichtsreiniging eigenlijk zo belangrijk?

Ongemerkt kom je gedurende de hele dag in aanraking met van alles dat jouw gezichtshuid kan ‘vervuilen’. Als je loopt of fietst in de buitenlucht, maar ook in huis komt er stof en vuil op jouw huid. Samen met zweet en talg kan dat ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Make-up draagt trouwens ook bij aan het ‘dichtslibben’ van de poriën. Dus zorg altijd dat je jouw huid niet helemaal dicht plamuurt met dikke lagen make-up. Gebruik sowieso het liefst die (natuurlijke) make-upproducten die de huid meer laten ademen.

Grove huidporiën

Door vervuiling van binnen en buitenaf kunnen de huidporiën volraken, waardoor ze ‘groeien’ en ze er groter (grover) uitzien dan ze normaal zijn. Door deze poriën goed te reinigen kan de huidstructuur verbeteren en kunnen de huidporiën verkleinen. Ook ziet je huid er dan minder dof uit.

Gezichtcrèmes werken beter op een schone huid

Alleen al om deze reden is het superbelangrijk om je huid dagelijks goed te reinigen. Zo worden de werkstoffen in de crème veel beter door de huid opgenomen.

Biologisch evenwicht van de huid

Belangrijk is dat het biologisch evenwicht van de huid niet verstoord mag worden door de producten die je gebruikt. Dat evenwicht zorgt voor een gezonde huidbarrière en om je huidflora te behouden. De huidflora bestaat uit bepaalde bacteriën die ervoor zorgen dat er geen schadelijke indringers en bacteriën de huid kunnen binnendringen. Als je op de juiste manier met de juiste producten jouw huid reinigt, dan blijft deze huidflora in tact. Een gezonde huidflora beschermt tegen ontstekingen en vervroegde veroudering van de huid.

Waarmee en hoe vaak reinig je jouw huid?

Het heeft niet alleen met iemands persoonlijke voorkeuren te maken welke producten iemand kiest, maar ook met wat de verschillende reinigingsproducten voor iemands huid doen. Hoe reageert jouw huid op bepaalde producten? Wordt de huid droger of gaat de huid nog meer talg produceren? Of heb je misschien een heel gevoelige huid? Het is een kwestie van uitproberen om erachter te komen wat er specifiek bij jouw huid past.
Je huid reinig je twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, met milde producten: een reinigingsgel, gezichtslotion en/of reinigingsmilk . Een extra dieptereiniging met een scrub of een kleimasker kun je een tot drie keer per week gebruiken.

Reinigingsgel

Ervan uitgaande dat je de juiste producten gebruikt, zuivert een natuurlijke reinigingsgel jouw gezicht op een milde wijze. De make-up, stof en vuilresten haalt de gel van jouw huid af. Als het goed is, is ook deze gel pH-neutraal, waarmee het biologisch evenwicht intact blijft.
Een gel gebruik je met een beetje water en breng je aan met je vingertoppen: zachtjes masseer je de gel in op de huid van je gezicht.
Het is een product dat vooral mensen met een wat vettere huid heerlijk vinden, maar ook voor ander huidtypen kan het fijn zijn om bijvoorbeeld de make-up mee te verwijderen.
Als je huid na gebruik wat droog of trekkering aanvoelt, is het goed om meteen de dag- of nachtverzorging aan te brengen.

Reinigingsmilk

Een goede reinigingsmilk verwijdert alle vetresten en vuil op je huid. Je gebruikt het als eerste stap in de reiniging van je gezicht.
Milk is ook weer een heel mild product dat vooral voor een drogere of gevoelige huid fijn is. Er blijft na gebruik een zacht olielaagje achter, als bescherming voor je huid.
Breng de milk aan met de (schone) vingertoppen of met een gezichtspad en masseer de milk zachtjes in op je huid. Verwijder de milk met de pad en spoel af met lauw water.

Een gezichtslotion of een toner

Als laatste stap in de reiniging kun je een gezichtslotion gebruiken. Hiermee reinig je en/of verfris je je gezicht en stimuleer je de doorbloeding. Bovendien wordt de natuurlijk Ph (zuurgraad) van je huid herstelt en dus ook het biologisch evenwicht. Die belangrijke huidflora waar we het al eerder over hadden.

Kleimasker

Een kleimasker zorgt ervoor dat de huid tijdelijk wordt afgesloten. Hiermee stimuleer je de doorbloeding reinig je de huid tot diep in de poriën. De huid zal rood van kleur worden, maar na verloop van tijd trekt dat weg. Soms hebben kleimaskers ook een licht scrubeffect, waarmee de huid nog beter gereinigd wordt. Na gebruik van het kleimasker breng je direct de dag- of nachtverzorging aan.

Scrub

Voor de tere gezichtshuid is het heel belangrijk om een scrub te gebruiken die niet te grofkorrelig is. Anders kan het je huid beschadigen. Scrubben reinigt de huid tot diep in de poriën en verwijdert de dode huidcellen. Scrubben mag je dan ook maar een tot drie keer per week doen, anders is de kans aanwezig dat je de huidbarrière aantast en het biologisch evenwicht van de huid verstoort.

PS: let er ook altijd op dat je een natuurlijke scrub gebruikt, zonder plastic bolletjes waarmee je het milieu niet vervuilt …