Is een natuurlijke gezichtscrème beter?

Hoe kies je een gezichtscrème waarmee je je huid kunt bieden wat het nodig heeft, zonder schadelijke stoffen, maar mét natuurlijke ingrediënten?

Elk huidtype is weer anders, waardoor het een ware zoektocht kan zijn naar de gezichtscrème die het best bij jouw huidtype past. Prijs jezelf dus gelukkig als je die al hebt gevonden, maar heb je die nog niet gevonden, wees dan niet getreurd. Wij helpen je graag een stapje in de goede richting met deze blog over hoe je de juiste gezichtscrème vindt. Zo denk je al gauw dat je iets goeds gebruikt doordat er ‘natuurlijk’ op het etiket vermeld staat, maar helaas is het niet altijd zo ‘natuurlijk’ als het lijkt. Daarom kan het geen kwaad om je iets meer te verdiepen in de producten die je op je huid smeert, want zo kom je er achter wat écht voor je huid kan werken en wat je beter kunt vermijden.

De verpakking

Als we voor je mogen spreken, wil je een crème met ingrediënten die iets voor je gezicht kunnen betekenen. Kies daarom niet voor een gezichtscrème uit een (glazen) potje, maar voor een crème in een tube of flacon met een pompsysteem. Gezichtsverzorging waar licht of lucht bij kan komen bevat hoogstwaarschijnlijk een lage concentratie van werkzame ingrediënten, anders zal de crème bruin worden door de oxidatie die ontstaat. Je kunt er dus van uitgaan dat de meeste potjes met een witte crème, potjes met voornamelijk vet zijn. Mocht dat zijn wat je zoekt, dan hoef je daar zeker niet veel geld voor uit te geven. Maar de meesten willen toch een werkzame crème met antioxidanten en oliën die de huid kunnen kalmeren, versterken en eventuele zonschade tegen kunnen gaan. Deze ingrediënten blijven dus het meest optimaal in een verpakking waar geen lucht of zuurstof bij kan. Verpakking: check. Dan gaan we nu verder met de ingrediënten.

Vermijd deze ingrediënten

In een eerdere blog spraken we al over sulfaten en parabenen, die teksten zijn ook van toepassing op gezichtscrème en kun je dus beter vermijden. Daarnaast zitten er in veel gezichtscrèmes minerale oliën en petroleumderivaten die ervoor zorgen dat je huid weer zacht aanvoelt. Wat is daar erg aan zou je denken? Het addertje onder het gras is dat deze stoffen je huid ook verstoppen, waardoor je huid niet goed kan ademen en afvalstoffen niet meer goed afgevoerd kunnen worden. Ook kun je vaak propyleenglycol en lanoline op de ingrediëntenlijst terugvinden. Propyleenglycol zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt, maar wanneer dit in een hoge dosering in de crème verwerkt is, zou het op den duur leverschade kunnen veroorzaken. Dan hebben we nog lanoline. Lanoline laat de crème mooi glanzen en voorkomt dat deze gaat schuimen, maar de keerzijde ervan is dat lanoline de kans op een allergische reactie verhoogt bij mensen met een gevoelige huid.
Een gezichtscrème met deze ingrediënten kan dus op korte termijn zachtheid en glans geven, maar op de lange termijn kan het echter je hormonen en vruchtbaarheid verstoren en gevaarlijke gifstoffen afgeven die je huid binnendringen en verouderen.

Parfum en alcohol ook op de taboelijst?

Vaak worden parfum en alcohol aangegeven als problematische ingrediënten en het klopt dat synthetische parfum en pure alcohol meer slecht dan goed doen voor je huid. Synthetische parfum kan je huid namelijk irriteren, waardoor het vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf. Zelfs als je er niks van merkt. Alleen moet je wel enige onderscheid maken tussen soorten parfum. Zo zijn er ook parfums gecreëerd uit kruidenextracten die een hele fijne en zachte geur aan crèmes geven, waarbij geen huidirritatie optreedt. Veel milder voor de huid, en zo zijn je geurpapillen net zo blij!

Alcohol wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd om bijvoorbeeld vuil of vetrestjes van je huid te verwijderen of om de crème te emulgeren (het mengen van stoffen die zonder emulgator niet samen mengen). Dit zijn echter allemaal verschillende soorten alcohol. Je hebt natuurlijk de alcohol die je misschien wel tijdens een vrijmibo in je drankje terugvindt, maar je hebt ook natuurlijke alcohol dat voortkomt uit een fermentatieproces van plantaardige bronnen, zoals tarwe, suikerriet molase en bieten. Dit draagt dan ook de naam ‘alcohol’, omdat het uit een scheikundige molecuul groep komt dat deze benaming draagt. Bij de gezichtscrèmes van Feeling Goods kun je bijvoorbeeld ethanol terugvinden. Deze staat er tussen omdat de kruidenextracten getrokken worden uit deze alcohol. Daarnaast wordt er stearyl en cetyl alcohol gebruikt die nodig zijn om te emulgeren. Deze soorten lijken niets op de ‘gewone’ alcohol en zijn niet schadelijk voor je huid. Om met alcohol schade aan de huid aan te richten, zou je elke dag de ‘brandewijn’ alcohol – de drinkbare versie – met een percentage van boven de 40% á 50% op de huid moeten aanbrengen.

Laat je dus niet meteen afschrikken als je alcohol tussen de ingrediënten ziet staan en kijk goed naar wat voor alcohol het is.

Natuurlijke gezichtscrème it is!

Terugkomend op de introductie van dit artikel, de term ‘natuurlijk’ wordt te pas en te onpas op verpakkingen gebruikt, terwijl het product misschien 1% aan natuurlijke ingrediënten bevat. Ondanks dat ingrediëntenlijsten soms oneindig kunnen zijn en je daar niet altijd de tijd voor hebt om die in een winkel uitgebreid te lezen, is het herkennen van minder goede en goede ingrediënten de sleutel naar een goede gezichtscrème. Echte natuurlijke ingrediënten bieden je huid op een natuurlijke wijze wat het nodig heeft. Dit betekent dat er geen chemicaliën of synthetische stoffen worden gebruikt, – die wellicht hetzelfde doen – maar die schadelijk voor je huid kunnen zijn. Deze echte natuurlijke ingrediënten kun je onder andere in de sensitive gezichtscrème van Feeling Goods terugvinden, en in bijvoorbeeld de natuurlijke dag- en nachtcrème. Deze is op basis van biologische kruiden en plantenextracten gemaakt, waardoor je huid de hele dag beschermd is. Zo bevat de crème jojobaolie, aloë vera, rozenbottelolie, zoete amandelolie en een mix van fijne kruidenextracten, waardoor de dag- en nachtcrème ook een heerlijke zachte geur heeft.

Gaat het jou nu lukken om de zoektocht naar een goede gezichtscrème voor eens en voor altijd af te ronden? Laat het ons weten door middel van een reactie!

Bronnen