Wat maakt rozenwater zo bijzonder?

Rozenwater is een super veelzijdig en bijzonder goedje. Het wordt al eeuwen gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden: van voedselbereiding tot religieuze ceremonies. Ook voor je huid is rozenwater heel goed. Dat klinkt leuk, maar wat is rozenwater precies en hoe kun je het gebruiken? Hoog tijd om er meer over te weten, want rozenwater wil je niet aan je voorbij laten gaan!

De wonderen van rozenwater

Rozenblaadjes geven hun vitaminen en mineralen af aan het water tijdens de distillatie, oftewel door stoom onttrokken. Zo bevat rozenwater vitamine A, B3, C, D, E en ontzettend veel antioxidanten. Die antioxidanten zorgen ervoor dat rozenwater ontstekingsremmend kan werken, waardoor het onder andere goed is voor een onzuivere huid. Bovendien stimuleert rozenwater de bloedcirculatie van de huid, waardoor het de droge, wat oudere maar ook een gevoelige huid op een positieve manier kan beïnvloeden. Daarnaast werkt rozenwater verstevigend op de poriën en herstellend op de pH-waarde van de huid. Kortom, een veelzijdig wondermiddel dat geschikt is voor alle huidtypen.

Hoe wordt het gemaakt?

Je raadt het al, rozenwater wordt gemaakt van de blaadjes van rozen. De beste rozen om rozenwater te maken zijn Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Deze drie rozen hebben vergeleken met andere rozen namelijk een heel fijne geur. Vooral de Bulgaarse Rosa Damascena wordt gebruikt om rozenwater te maken.
Rozenwater is een hydrolaat: dat is een bloemen- of kruidenwater dat door het specifieke productieproces van essentiële oliën als een soort van bijproduct ontstaat. Door verhitting van water ontstaat opstijgende waterdamp die de essentiële olie en andere stoffen uit de planten losmaken en met de stoom meevoeren. Als de stoom uiteindelijk tot water is afgekoeld, blijven er twee producten over. Dat zijn de in vet oplosbare (lipofiele) delen die essentiële olie wordt genoemd en het destillatiewater met de in water oplosbare (hydrofiele) delen oftewel het hydrolaat.

Hoe kun je het gebruiken?

In de meeste gevallen wordt rozenwater puur gebruikt, maar het is ook mogelijk om rozenwater te mengen met andere verzorgingsproducten, bijvoorbeeld een kleimasker. Rozenwater kan wonderen doen voor het menselijk lichaam. Daarom een aantal redenen (lang niet allemaal!) waarom rozenwater niet mag missen in jouw self care routine.

Verminderd vermoeide, ‘puffy’ ogen

Last van vermoeide, opgezwollen ogen? Rozenwater helpt je uit de brand. Dep twee wattenschijfjes in wat puur rozenwater en laat deze ongeveer tien minuten op je ogen liggen. Je zult merken dat het je vermoeide ogen verzacht.

Verminderd puistjes en mee-eters

De vitamine A in rozenwater werkt uitstekend tegen een onzuivere huid, puistjes en mee-eters. Dit komt doordat rozenwater een ontstekingsremmende werking heeft en helpt bij het reinigen van de poriën.

Hydrateert je huid als de beste

Rozenwater kan je huid beter kalmeren en hydrateren dan welke toner dan ook. Je gebruikt het precies op dezelfde manier als een toner die je in de winkel koopt. Sprenkel wat op een watje en breng het over je gehele gezicht aan.

Gaat huidveroudering tegen

Helemaal tegengaan kan natuurlijk niet, maar rozenwater helpt je huid wel zo jong mogelijk te houden. Dit komt doordat rozenwater vitamine C bevat en vitamine C maakt collageen aan. Collageen zorgt vervolgens voor de vernieuwing van de cellen, waardoor je huid weer een oppepper krijgt en een jonge uitstraling heeft. Ook hiervoor geldt: spray elke dag wat rozenwater op je gezicht voor die extra verzorging.

Zegt nee tegen jeuk

Door haar anti-ontstekingseigenschappen is rozenwater perfect als aftershave. Breng het aan op de plekken die het nodig hebben en je kunt die rode, geïrriteerde huid gedag zeggen.

Kalmeert

De geur van rozenwater zorgt voor een kalmerende werking en werkt bovendien verlichtend bij stress en spanningen. Kun jij wel wat ontspanning gebruiken? Spray dan wat rozenwater op je kussen voor een extra rustgevende nachtrust.

Dit moet genoeg zijn om je overtuigd te hebben, toch? Hoewel we dit lijstje eindeloos hadden kunnen maken, want zoveel voordelen heeft rozenwater! Ga jij ook het proberen?