Douchen – ken jij de tips & tricks?

Over douchen wordt de laatste tijd veel gepraat en dan meestal in het kader van de energiebezuinigingen. Korter douchen of kouder douchen is het meest gehoorde advies.
Douchen is voor de meesten van ons gelukkig nog steeds een heerlijk ontspannend ritueel om de dag mee te beginnen of mee te eindigen. Maar niet voor iedereen is douchen even fijn, bijvoorbeeld als je een heel gevoelige huid hebt.

Doucherituelen

Met douchen verwijder je zweet, bacteriën en onaangename geurtjes. De een doucht graag minutenlang onder een heel hete straal, de ander vindt het juist heerlijk om zo koud mogelijk af te douchen zodat de adrenaline goed gaat stromen en je verkwikt de dag kunt beginnen. Sommige mensen hebben een hekel aan de douche en springen er zo snel mogelijk weer onderuit. De oudere generatie, die nog opgevoed is met maximaal een keer per week douchen, wast zich meestal nog gewoon aan de wastafel met een washandje.
Iedereen heeft zijn eigen douchegewoonten en doucherituelen en er is natuurlijk niets goed of fout, maar wat zeggen deskundigen eigenlijk over douchen?

Huidtypen en de douche

Heb jij een normale of vettere huid dan is het prima om dagelijks te douchen. Gebruik wel altijd een pH-neutrale en zachte douchegel; een klein beetje is al voldoende, want zeep droogt je huid toch vaak uit. Maar je wilt natuurlijk wel bevrijd worden van vieze bacteriën die op jouw huid leven en heerlijk fris geurend de dag beginnen. Maar pas dus op met zeep.
Heb jij een wat drogere, gevoelige of wat rijpere huid? Dan is het niet alleen belangrijk om goed op te letten met zeepgebruik, maar ook wat de andere producten met jouw huid doen. Je hebt vooral hydraterende (vochtinbrengende) producten nodig, dus een goede body oil of bodybalsem na het douchen is dan geen overbodige luxe. Laat de olie of crème wel even goed intrekken voordat je je aankleedt.

Heb jij echt een supergevoelige huid, dan is elke dag douchen voor jouw huid niet ideaal. Beperk het douchen tot bijvoorbeeld om de dag of om de twee dagen en douche vooral niet te lang.

Scrubben onder de douche

Veel mensen scrubben zich graag onder de douche (bijvoorbeeld na het ontharen) en vinden het heel belangrijk om hun huid goed te verzorgen. Die moet zacht zijn en mooi glad. Met scrubben verwijder je de dode huidcellen, waardoor jouw huid weer beter kan ‘ademen’.
Let bij het scrubben altijd op dat je een milde natuurlijke scrub gebruikt die jouw huid niet kan beschadigen. Een kleine zachte korrel werkt net zo goed (of eigenlijk beter) als een grotere, grove korrel voor je lichaamshuid.
Zachtjes scrubben mag, maar niet vaker dan twee keer tot drie keer per week afhankelijk van jouw huidtype. Probeer met een nieuwe scrub altijd eerst een klein plekje op je huid uit voordat je je hele lichaam gaat scrubben.

Te veel douchen

Behalve dat te veel douchen niet goed is voor jouw huid (die droogt ervan uit en de bacterieflora op de huid kan verstoord raken waardoor je infecties en ontstekingen kunt krijgen) is het ook niet goed voor jouw portemonnee en voor het energie- en watergebruik. Een of twee minuten douchen is voldoende om jezelf op te frissen. Tip: zet een timer!
Als je gaat scrubben of je haren gaat wassen, kan dat natuurlijk wat meer tijd in beslag nemen. Tip: zet de douche even uit als je gaat scrubben of als je je haar gaat inzepen.