Je huid verzorgen van binnenuit, hoe doe je dat?

Velen van ons hopen dat ze ooit een wondermiddel vinden dat onze huid perfect laat stralen en tegelijkertijd ook verzorgt, beschermt, egaal houdt… noem maar op. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar voor nu moeten we je helaas uit die droom helpen. Een crème of iets dergelijks moet je namelijk zien als ondersteuning in plaats van als alleskunner. Niet om je te demotiveren, juist te motiveren, want juist jijzelf kunt ervoor zorgen dat je huid er picobello uitziet en fijn aanvoelt. Dit kun je doen door de juiste voeding tot je te nemen, want een gezond lichaam zorgt voor een stralende huid. Lees mee om erachter te komen hoe jij je huid laat stralen met voeding!

Invloeden van buitenaf

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar de huid is veruit het grootste orgaan van ons lichaam en verdient minstens evenveel aandacht en verzorging als bijvoorbeeld onze tanden. Doordat het zo’n groot orgaan is, hebben veel dingen die we doen hier invloed op. We hebben het in voorgaande artikelen al over de invloeden van chemische stoffen in producten gehad, zoals conserveringsmiddelen (bijvoorbeeld parabenen) en sulfaten. Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat je klachten krijgt zoals een droge huid, rode plekjes, schilfertjes of jeuk. Daarnaast hebben de weersomstandigheden en het vuil in de lucht waar je dagelijks doorheen loopt ook effect op je huid. Dit zijn echter invloeden van buitenaf, maar wat veel mensen vergeten is dat je huid ook reageert op wat je eet en hoe je voor de rest voor je lichaam zorgt. Je huid doet dit door middel van de huidklachten die ontstaan. Eigenlijk is je huid dus een uiterlijke weerspiegeling van je lichamelijke gezondheid. Het gebruik van allerlei crèmes en lotions heeft in zulke gevallen geen zin, omdat het de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die je lichaam heeft niet oplost. Hoe los je dit dan wel op en hoe kun je je lichaam een boost geven en daarmee ook je huid?

Klachten van binnenuit verhelpen

Cliché, maar echt waar, wanneer je je van binnen goed voelt, straalt je huid ook! Als je de juiste voeding eet en ongezonde voeding vermijdt kun je op een heel eenvoudige manier een mooie gezonde huid krijgen. Daarnaast zijn ook andere aspecten van invloed, zoals voldoende slaap en stress vermijden, want ook dat bepaalt mee hoe je huid eruitziet.

Wil je stoffen binnen krijgen die je huid zacht, gezond en soepel houden, zorg dan in ieder geval dat onderstaande voeding een belangrijk deel gaat uitmaken van je voedingspatroon.

Rijk aan antioxidanten

Bosbessen zijn maar kleine vruchtjes, maar ze zitten bomvol antioxidanten en polyfenolen. De plantaardige antioxidanten en fytochemicaliën in bosbessen beschermen de huidcellen tegen schade en aantasting, waardoor de huid langer jong blijft. Daarbij zijn ze ook nog eens erg lekker! Mocht jij ze minder lekker vinden, antioxidanten kun je ook veelvoudig terug vinden in groene thee, wortels en kurkuma.

C van citrusvruchten

Voornamelijk citrusvruchten, maar ook kiwi’s en aardbeien zijn goede bronnen van vitamine C, wat nodig is voor de synthese van collageen – het eiwit dat de huid sterkte en elasticiteit geeft. Collageenvorming is vereist voor de normale structuur van veel weefsels in het lichaam, inclusief de huid.

Voedende vetzuren: omega-3 en omega-6

Laat je niet afschrikken door het woordje vet, want de huid heeft namelijk voedingsstoffen nodig, met name bepaalde vetzuren. Lijnzaadolie, duindoornolie, walnoten zijn rijk aan die huidverzorgende vetzuren, in het bijzonder ALA (alfalinoleenzuur). Deze vetten zijn nodig voor de bovenste lagen van de huid, namelijk om onder andere je celmembranen gezond te houden door ze te beschermen tegen schadelijke stoffen. Zij laten gezonde voedingsstoffen door en voeren afvalstoffen af. Gebruik bijvoorbeeld lijnzaadolie door een salade of gebroken lijnzaad door je smoothie.

Vitamine A

Vitamine A is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier, maar het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden van plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A-carotenoïde die het lichaam omzet in vitamine A is bètacaroteen. Dit komt veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie. Naast dat het goed is voor je huid, is het ook erg goed voor je ogen.

Water?

Je hebt vast weleens gehoord dat je van veel water drinken een stralende huid krijgt. Ondanks dat water goed is voor je lichaam, is dat een fabeltje. Onderzoek wijst namelijk uit dat er onvoldoende bewijs is dat water een effect heeft op je huid waardoor het er beter gaat uitzien. Toch is het wel belangrijk om voldoende water te drinken, want als je te weinig drinkt dan wordt je huid minder elastisch en wat slapper. Dagelijks 1,5 liter drinken is voldoende om dat te voorkomen.

Waarvan gaat jouw huid stralen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Bronnen: