Yoga: hoe start je of pak je de draad op?

Heb je het voor je gevoel altijd druk, ben je te moe, past het niet in jouw dagelijkse portie to-do’s of is er een andere reden waarom je er nooit aan toe komt?
Of deed je al wel aan yoga maar ben je het uit het oog verloren?

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom yoga goed voor je is. Het gaat vooral om de lichaamsbeweging en de aandacht voor jezelf die zo belangrijk voor je is. Juíst in dat drukke bestaan! En de vele soorten yoga zorgen ervoor dat er hoe dan ook wel één soort bij jou en bij jouw schema past. Nieuwsgierig geworden?

Allereerst, wees open-minded

Dit is een tip vooral voor de beginnende yogi. Yoga is voor iedereen. Op een afstandje kun je er wellicht alles van vinden, maar zolang je het zelf nog niet hebt geprobeerd kun je er weinig van zeggen, niet waar? Soms zijn er kleine obstakels die je ervan weerhouden om met yoga te beginnen. Misschien denk je dat je je tenen direct de eerste keer moet kunnen aanraken, of dat yoga alleen maar voor slanke, super flexibele dames van in de twintig is. Of misschien lijkt het je allemaal veel te zweverig?

Zweverig

Oké, er zouden een aantal dingen kunnen zijn die zweverig overkomen, maar dat neemt niet weg dat het – mediteren bijvoorbeeld – enorm kan helpen om je focus weer terug te halen. Verder kun je die andere gedachten direct aan de kant schuiven, of je nu beginnend of gevorderd bent, het maakt allemaal niet uit. In het begin kan yoga best onwennig zijn, maar je zult zien dat als je er met een open mind in gaat, je yoga snel zal omarmen.

Stel prioriteiten

We maken tijd vrij voor alles dat belangrijk voor ons is, maar we verspillen (onbewust) ook heel veel tijd aan dingen die eigenlijk minder van belang zijn. Het komt allemaal neer op prioriteiten stellen. Er zijn nou eenmaal periodes waarin je drukker bent dan normaal. Daar is niets mis mee, maar zorg ervoor dat zo’n periode niet te lang duurt. Als je namelijk gedurende langere tijd te weinig rust neemt kun je uitgeput raken en voor je het weet loop je tegen een burn-out aan. Rust is broodnodig en yoga kan je daar een flinke hand bij helpen. Al maak je er maar 20 minuten tijd voor vrij – in plaats van een aflevering van die nieuwe serie op Netflix – ook dat helpt bij het resetten van je mind en lichaam. Daarnaast helpt het om je beter te concentreren en dus effectiever te werken.
Hebben we je al om?

Kleine stapjes

Begin je voor het eerst of was je normaal gesproken vijf dagen in de week in de yogastudio te vinden, maar is dat nu zeker vier maanden geleden? Bouw het langzaam op, anders overbelast je je lichaam en veroorzaak je blessures. En, dat wil je uiteraard niet. Neem daarom de tijd, er is geen haast. Je hoeft niet gelijk in de eerste les de meest uitdagende houdingen te kunnen. Dat is ook juist niet de bedoeling. Iedereen begint waar zijn of haar lichaam klaar voor is. Accepteer je houdingen zoals ze nu zijn. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je verder kunt gaan.

Oké, dus, hoe begin ik?

Er zijn verschillende manieren om met yoga te beginnen. Zo kun je online allerlei platforms vinden, zoals The House of Yoga, waar ze tegen een klein bedrag yogalessen aanbieden, of gratis video’s op YouTube. Als je net begint is dit ideaal om thuis eens uit te proberen om te kijken of je het leuk vindt. Plus, je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen tussen mensen die al langer met yoga bezig zijn, je leert het rustig in je eigen tempo. Als je denkt, dit lijkt me wel wat, kijk dan eens naar een fijne yogastudio in de buurt.
Thuis is natuurlijk fijn en vaak ook nog eens efficiënt, maar je hebt geen yogadocent die jou kan helpen bij bepaalde houdingen of iemand die kan aangeven hoe je een houding anders kunt doen als het nog niet lukt.

Virtuele lessen

Ken je de knepen van het vak al en wil je juist weer beginnen? Dan zijn virtuele lessen die je thuis kunt doen juist heel handig. Het is toch iets toegankelijker en makkelijker te organiseren als je druk bent en rust nemen ook op je to-do lijstje staat.

Yoga is dus juist ideaal voor de drukke levens die we hedendaags leven. Thuis of in de yogaschool, een korte of een lange sessie, het kan allemaal! Ben jij overtuigd of wil je meer lezen over yoga? Laat het ons weten door middel van een reactie!